diumenge, 12 de juny del 2016

Les veus del Pamano



Per Maria Valle Viña

Sempre es un plaer tenir entre les mans un llibre de Jaume Cabré i en aquesta ocasió ha caigut a les meves mans Les veus del Pamano.

A la novel·la ens presenta a la Tina, una pacífica mestra i fotògrafa que treballa en una escola de Sort, fa unes fotografies d’un vell edifici escolar del poble de Torena que està a punt de ser enderrocat. 

Un simple gest: clic, i ja està. Pàgina a pàgina, el lector anirà descobrint les conseqüències d’aquest fet aparentment trivial i veurà com es desplega un ample fris de records i tergiversacions poblat per falangistes i maquis, on la misèria moral del franquisme conviu amb les heroïcitats i les covardies personals i col·lectives que van tenir lloc al Pirineu pallarès en acabar la Guerra Civil espanyola, desprès que les tropes del general Franco arrasessin aquella zona amb inusitada ferocitat.

D’una forma magistral, l’autor utilitza diferents formes de narrar i una trama complexa de personatges i espais temporals per construir una novel·la  precisa, d’uns fets que aconsegueixen agafar diferents èpoques, des de la Guerra Civil fins als nostres dies. Tot això plasmant la realitat social de de diferents èpoques i trobant personatges amb situacions molt adequades per a cada època. 

Les veus del Pamano és una novel·la que podem trobar amb l’editorial labutxaca o amb l’editorial Proa en format gran.

L’autor, com us avançava a l’inici es Jaume Cabré, que va saltar amb força gràcies amb la novel·la que avui us presentem. També ha escrit altres obres publicades a La Petita Llibreria com son “Jo confesso”, el recull de contes “Viatge d’hivern” i “Les incerteses. Sobre la creació del món” i altres novel·les com “Senyoria” i “L’ombra de l’eunuc”. També ha escrit una obra de teatre “Pluja seca”, obres d’assaig i guions televisius i cinematogràfics. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. 

Amb Les veus del Pamano trobem una novel·la que pot ser llegida per tot tipus de lector, una novel·la que emociona, que ens intriga, que desperta sentiments, que posa els pels de punta, que crea debat i que entreté, en definitiva una novel·la brillant i completa. Tot un goig per a tots els que gaudim llegint.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada