dilluns, 27 de juliol del 2015

La casa de les miniatures



“Amor i obsessió, traïció i venjança, veritats amagades i sospites latents.” 

Jessie Burton ens sedueix amb una història amb arrels reals que amb la seva imaginació aconsegueix transformar i seduir a lectors amb la seva primera novel·la La casa de les miniatures, amb la qual ha rebut l’Specsavers National Book Award i ha estat triat el llibre de l’any per Waterstones.

La historia real tenia com a protagonista a Petronella Oortman, qui va estar casada amb Johannes Brandt i aquest li va regalar una casa de miniatures que podreu veure exposada al Rijksmuseum.

També l’ambientació i la decadència de l’època tenen arrels verídiques, gràcies a un gran treball de recerca sobre Amsterdam a finals del segle XVII.

Amsterdam ens ofereix una novel·la que ho té gairebé tot, una jove donzella, Nella Oortman es casada amb un home molt més gran que ella, en Johannes Brandt, un home que no li fa cas ja que dedica el seu temps als seus negocis, deixant a la jove esposa en mans de la seva nova cunyada i el servei de la casa.

Un matrimoni de conveniència com s’estilava en aquella època.

El seu marit la sorprendrà amb un regal inesperat, una casa de nines replica de la seva nova llar, aquesta casa de nines serà un fil conductor entre ella i el lector, a mesura que va rebent miniatures molt reals d’una persona que s’amaga entre les ombres, anirà reconstruint i descobrint els secrets que s’amaguen entre les seves parets.

El personatge principal on recaurà el pes de la novel·la és la Nella, qui a mesura que avancem en la novel·la anirà madurant, evolucionant i transformant-se de cuc de seda a papallona. Una noia que no sap res de la vida i que com qui diu és llançada als taurons i que sobreviurà demostrant una fortalesa interior destacable.

Encara que Marin, la cunyada, també portarà un pes important, les dues dones porten el pes de la novel·la de la mateixa manera que les dones de l’època portaven el pes de la casa. Dos personatge que són contraposats però que a mesura que anem descobrint plana a plana allò que amaga la casa, elles ens aniran mostrant com ni una és tan dolenta ni l’altra tan bleda com semblen. 

Jessie Burton aconsegueix amb una trama que es va mostrant pàgina a pàgina i un ambient recarregat, asfixiant i en alguns moments torturador d’una època fosca, que el lector no pugui parar de llegir, aquest necessitarà descobrir quin és el secret que amaga la vida de la Nella.

Un tapis que s’anirà formant gràcies a la varietat de personatges i als secrets que amaguen cadascun d’ells. Un tapis on encara restaran fils escapats i qui sap si algun dia en sabrem alguna cosa més.

Una novel·la que no deixa indiferent i que convida a descobrir Amsterdam amb nous ulls. Amsterdam edicions ens convida a Amsterdam, i no és un joc de paraules. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada