dilluns, 23 de març del 2015

El rei de groc



“Al llarg de la riba trenquen les onades de núvols

els sols bessons es ponen rere el llac

les ombres creixen

a Carcosa”

El rei de groc és una antologia de contes de Robert W. Chambers publicada el 1895 en la qual naixien els primers indicis d’elements i trames sobrenaturals. Factors inexplicables que ens atemoritzen per tal d’explicar els mil enigmes que la humanitat es qüestiona cada dia.

La història és una narració dins l’aventura, un llibre que n’amaga mils i li donen un volum que ens deixarà ben bocabadats. 

Fins ara no s’havia traduït mai al català però gràcies a l’Albert Pijuan podem gaudir d’una introducció i una traducció que ens duu a aquella atmosfera espessa i enigmàtica d’un món fantàstic per descobrir.

A més els nostres amics d’Angle Editorial fan un pas més enllà i l’acompanyen del relat L’habitant de Carcosa de l’Ambroise Bierce on la trama i sobretot l’escenari és el mateix i ens ajuda a contextualitzar i arrodonir una lectura plaent i gratificant.

No obvien el boom de la sèrie televisiva de la HBO True detective que també centra la seva atenció a Carcosa.

Podem dir que és una cadena de favors o una cadena d’inspiracions on cada autor ha aportat el seu granet de sorra fins esdevenir cada un d’ells una part essencial d’un engranatge sense fi i al qual et pots enganxar des de qualsevol de les portes del laberint.

L’ Ambroise Bierce va inspirar la novel·la demoníaca i misteriosa d’en Robert W. Chambers i aquest darrer va incitar als productors de True detective a donar-li una nova volta de cargol i abastir-se de la seva imaginació per crear una sèrie innovadora que omple un lloc a la graella que estava bastant desocupat.

No m’atreveixo a catalogar-la com a fantàstica, ni com a terror, ni com a misteriosa però té reminiscències de tots aquests gèneres i al meu mode de veure un filet de la prosa d’Edgar Allan Poe.


Personalment vaig començar amb la lectura de “El rei de groc” doncs a l’escola no ens el deixaven llegir i lògicament tenia l’atractiu d’allò prohibit i després de sucumbir amb “L’habitant de Carcosa” he de confessar que em declaro molt fan de la sèrie True detective.

Realment cada un d’ells té una empremta pròpia però l’associació de temàtiques en un mateix indret ens desperta la curiositat i ens convida a la nova descoberta.

És el regal ideal pels amants d’allò inexplicable, dels misteris que s’allunyen d’allò més terrenal i un llibre obligatori pels fans de True Detective.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada