dissabte, 10 de gener de 2015

Les bruixes d'ArnesSi heu caigut captivats per la prosa i la màgica ploma de David Martí arrel de la seva darrera i excepcional novel·la “Les dones sàvies de la muntanya”, no podeu pas deixar escapar la gran oportunitat que ens ofereix labutxaca de recuperar la seva primera novel·la Les bruixes d’Arnes, que fou publicada per Edicions 62, i ara la podeu aconseguir en un format molt econòmic, en edició limitada per només 6,95€, un preu molt petit per una gran historia.

L’autor ens situa en les terres d’Arnes, un poblet de la Terra Alta proper a Beseit, on es nostres protagonistes protegiran el seu llegat perseguides per la torxa de la Inquisició, un poble arrelat a la seva pròpia història.

Sempre que pensem en els pobles antics, ens imaginem una vila on tothom es coneix i on el mossèn té en lloc d’orelles parabòliques, doncs en aquest cas, no és pas menys cert.

A la Catalunya del Segle XVI no hi havia més màgia que la de la Terra, les seves plantes medicinals i el bon fer de les dones que s’anaven transmeten els seus coneixements de generació en generació i ajudant als seus veïns amb remeis guaridors i molt d’amor.

L’avia Magdalena era una d’aquestes dones, però que per mala fortuna, al néixer la seva neta és escoltada pel mossèn i la considera una heretge, un contrapunt molt ben compensat entre les idees de l’Església i les de la gent del poble.

M’ha impactat molt com la narració a dos veus femenines no tan sols donen a entendre un pla familiar o generacional, sinó com aconsegueixen emmarcar un moment fosc com fou la Inquisició i com la gent d’un poble senzill s’alça per protegir a unes dones que han fet més bé per tots ells enfront la veu d’un mossèn que només sap que donar sermons i com el frare Salvador creu en la bondat de l'ànima.

El llibre de les Essències ensenyarà a la jove Lluna els coneixements màgics i naturals que generacions anteriors han anat compilant.

En David Martí, un dels meus escriptors de capçalera i un home molt senzill i planer, té la gran capacitat i virtut de seduir i d’abduir als lectors cap a uns marcs impressionants arrencant-los del sofà i transportant-los del bracet a conviure amb els seus protagonistes.

Un autor que ens sorprèn plana a plana amb la profunditat que atorga a les veus femenines, a la seva arrelació a la Mare Terra i a la importància de les relacions generacionals.

Unes dones fortes i lluitadores en èpoques fosques, capaces d’extreure el millor dels seus veïns, d’aquelles persones que conviuen amb elles i fer front a les adversitats.

Quina és la màgia real? La família? La natura? El compendi entre les dues?

No perdeu la oportunitat de llegir una historia més profunda del que sembla, que planteja moltes incògnites que queden tatuades de manera mística sota la pell i que us asseguro us deixarà amb ganes de molt més.

Tal i com diu a la portada: “Dues dones, un secret, un únic destí. Una història amb cor i esperança a la Catalunya del segle XVI”.

La màgia de la vida existeix i si no em creieu a mi, l'autor us ho explicarà millor en aquest enllaç  El poble d'Arnes i les bruixes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

<