dimarts, 2 de setembre del 2014

Els jardins de la dissidència



Per Àngela Sánchez Vicente


Ens trobem a la tornada de vacances i un llibre ens uneix a tots en un criteri únic, es tracta de Els jardins de la dissidència una obra que tot l’equip de La Petita Llibreria ha gaudit i que cada un ha aportat un nou significat per a aquesta gran obra d’un dels escriptors més influents de les lletres americanes.

Com si fos a una pel·lícula, en Jonathan Lethem ens presenta una història extraordinària que sembla que es pugui tocar, sentir les olors, paladejar els gustos i sentir una immensa proximitat amb els seus personatges.

Tot i situar-se als Estats Units del segle passat hi ha un fort paral·lelisme amb la situació política catalana actual que també la fan força interessant. 

Els protagonistes de la historia estan obsessionats en tramar la seva pròpia vida a través de la història mundial però no estan gens conforme amb el model polític i social que es dibuixa i per això han de nedar contra corrent per tal de no ferir els seus principis bàsics.

Hi ha alguna cosa més arriscada que ser el passatger que camina en la direcció contrària en una estampida de gent que no es pregunta res transcendental? Hi ha alguna cosa més perillosa que la ignorància disfressada d’intel·ligència?

A través de les tres generacions que coneixerem d’aquesta gran família podrem entaforar el nas a la lluita dels drets civils, l’ascensió i la pujada del comunisme, el moviment hippie, les comunes i l’Occupy actual.

Cada generació buscava els seus propis somnis però... al cap i a la fi, no són somnis paral·lels sota un nom diferent?

Un cop més Angle Editorial ens obre una finestra al món i ens mostra la complexitat del ésser humà, allò que ens mou i els camins que podem prendre. 

Com pot afectar la història mundial a la nostra pròpia historia vital? Us asseguro que si un endinseu en aquesta lectura veureu que son inseparables però... Qui marca els temps? El món o nosaltres? Si canvien el nostre món pot canviar el món? 

Ara que estem una mica decaiguts per la tornada a la feina no hi ha res millor que tornar a casa i gaudir d’una bona beguda fresqueta i una bona dosi d’aquesta novel·la.

Trepidant, amb un ritme àgil, amb classe, divertida, amena, profunda... no podem dir res més. És dels millors llibres que hem tingut a les nostres mans.

Gaudiu-lo i desgraneu tot el que ens mostra.

2 comentaris:

  1. Aquest sí que el vull llegir, ho vaig saber de seguida que el vaig veure anunciat, però l'acumulació de llibres pendents de moment ha fet que no m'hi tiri de cap. Està bé poder confirmar que Lethem segueix sense decebre, és un escriptor diferent. Caurà, i tant si caurà.

    ResponElimina