dimecres, 16 d’abril del 2014

Els humans



¿Què som els humans? ¿Qui som els humans? ¿Com som? ¿Com pensem? ¿Com actuem?

Només des de l’exterior podem analitzar la nostra espècie en la seva globalitat, aglutinant semblances i posant les diferències en una balança.

¿Si, per exemple, a nosaltres tots els llops ens semblen iguals i idèntics, com ens veuen des de fora?

Al meravellós relat titulat Els humans podem fer una introspecció sobre la nostra pròpia naturalesa, allò que ens afavoreix, allò que ens fa mal, el que ens apropa i el que ens allunya de les cadenes socials a les que estem immersos.

L’aclamada prosa d’en Matt Haig ens explica la història de l’Andrew Martin, un matemàtic que ha descobert una formula matemàtica que podria tenir efectes catastròfics per a l’espècie humana.

Uns alienígenes ho impediran ficant-se en el cos d’en Martin com a hoste. 

El que els alienígenes no han calculat es que a part de la feina de laboratori i matemàtica, hauran de viure en un món convuls que no és el seu i amb persones humanes. La dona del professor, el fill d’aquest i el seu cercle d’amics seran el cavall de batalla i d’estudi de l’hoste.

A través del rebuig inicial que mostra l’alienígena podem gaudir d’una gran història de ciència ficció amb un rerefons molt profund. Les preguntes que ens hem plantejat al principi apareixen dibuixades majestuosament indicant que l’home és un ésser complex però que alhora és el seu propi victimari en la majoria de les ocasions.

¿Som aquells que som quan estem a casa? ¿Som el que va a la feina? ¿Som el que està a la terrassa d’un bar fent la cerveseta? ¿Som els pares patidors? ¿som els fills rebels?... ¿O tots aquests conviuen junts en el nostre interior?

Embolcallat amb una portada que mostra la nostra diversitat i la nostra homogeneïtat, Empúries ens regala una obra imprescindible.

Un retrat sobre nosaltres mateixos fet des de fóra, amb els tocs d’humor necessaris i amb d’altres d’emotivitat, sensibilitat, duresa i alegria. Perquè això és el que som els humans, un cocktail únic i inigualable fet de pensaments i emocions que creu que és allò millor de la creació.

Si voleu gaudir de bona literatura i deixar que us frapi la crua realitat sobre nosaltres mateixos us heu de rendir a aquest autor. Un mestre del gènere que aquest cop focalitza en la nostra espècie.

Una bona eina per començar a canviar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada