dimarts, 31 d’octubre del 2017

4 3 2 1



Avui parlarem d’un gran autor i d’una complexa historia. Paul Auster ens presenta la novel·la 4 3 2 1, una historia on, com diu el títol, només pot quedar un dempeus.

No sé si heu notat que la vida juga amb nosaltres, moltes de les nostres decisions ens porten cap un camí o cap un altre, al tria en certa forma destriem i aquesta reflexió sense misticisme ni religió és la que l’autor plasma en la seva novel·la amb un personatge i com les circumstàncies o el destí l’haguessin porta a ser d’una manera o una d’altre.

El nostre protagonista és en Archie Ferguson, nascut l’any 1947 a Nova Jersey, un fet que no canviarà, els quatre camins que ens mostra l’autor parteixen de la mateixa persona, els mateixos pares, el mateix ADN però amb petits canvis com pèrdues de persones estimades, que una noia li doni carbasses o no, o que tingui una condició sexual diferent.

En aquest aspecte coneixerem la versió d’un fill trencat de dolor, una versió milionària però transformat en algú distant i perdut en si mateix, una versió que treballa de periodista o una versió homosexual que viu a Paris una temporada i un d’altre fracassa en la seva educació, totes aquestes possibilitats es conjuraran per presentar-nos tres possibles personatges possibles i ficticis i una versió real.

Totes aquestes anades i vingudes del destí vindran emmarcades al llarg dels anys 50 i 70 remarcant els conflictes com la llibertat i la necessitat dels drets civils i el racisme, una lacra persistent en tot el món, però amb arrels profundes als Estats Units.

M’agradaria molt citar una idea que el propi autor va compartir quan va dir que en cada home n’hi ha diversos dins seu i que anem saltant d’un al altre i ni ens adonem. Alguns diran que és madurar, d’altres que és adaptar-se a les circumstàncies de la vida, però quan hi pensem fredament, és cert que el nostre tarannà no sempre es regeix per les mateixes premisses.

Aquesta historia té aspectes autobiogràfics de l’autor que comparteix amb el nostre personatge, ell es calça les seves sabates i es remunta a la seva pròpia infantessa quan un llamp va matar a un amic seu, uns segons després o si el llamp hagués caigut uns centímetres enrere hauria sigut ell qui patis el desenllaç.

Una novel·la que ens presenta Edicions 62 i que amaga el destí del nostre protagonista.

Amb una prosa sarcàstica, directa amb segones lectures i intencions, l’autor us captivarà i us costarà decidir quin dels quatre personatges preferiu, donat que tot i només comptar amb un real, tots ho són sobre el paper.

Ara sou vosaltres qui decidireu si voleu seguir el camí que l’autor ha començat llegint la novel·la o si preferiu apartar-la del vostre camí. Jo us recomano que la llegiu ja que m’ha sorprès com juga el destí amb la vida de l’Archie i convida a reflexionar en com el destí o les nostres tries han modificat la nostra vida fins ara i com podem intentar marcar-ne el nostre futur.

Aquí us en deixo les seves primeres planes.



dilluns, 30 d’octubre del 2017

El Bushido. El camí del Samurai



Avui s’uneixen a les meves mans dues de les meves passions, per un costat el darrer títol de la col·lecció El Far d’Angle Editorial i per un altre la cultura japonesa.

El Bushido. El camí del Samurai, és tot un clàssic sobre la cultura del Japó, el seu autor Inazo Nitobe el va publicar al 1905 per donar resposta a Occident sobre la seva cultura i la mitificació del samurai, un home il·lustrat i educat d’una manera moderna per l’època i tot i pertànyer a una llarga saga familiar de samurais.

En aquest volum traduït i presentat per Ricard Vela se’ns presenta el Bushido amb exemples de cada punt contrastant amb la cultura Occidental.

El Bushido vol dir literalment militar-cavaller-camí, una filosofia de vida i d’ètica que no s’ensenyava i que es transmetia de manera oral, una manera d’enfocar la vida, un codi de cavallers, un esser propi que va creixent amb cada generació i s’adapta al temps, amb una època de creació que coincideix amb el feudalisme i que avui en dia sembla extint però que si ens fixem en la població japonesa en general, tots ells tenen com a foc en el seu cor unes arrels de servei basades en el Bushido, un exemple s’estén a la seva cultura literària, cinematogràfica i fins i tot lúdica com en el manga o l’anime.

M’ha cridat molt l’atenció el fet que el Bushido no persegueix el coneixement com a finalitat, sinó com a eina o mitjà per aconseguir la saviesa.

En aquest volum se’ns introdueixen els orígens del Bushido en si mateix i s’apunten aspectes com la rectitud i la justícia, el coratge, la benevolència, la cortesia, l’honestedat, l’honor, la lleialtat, l’autocontrol, el suïcidi i el desgreuge, l’espasa com l’ànima del samurai, la formació i la condició de la dona i reflexions sobre el seu futur que ben bé podria ser el nostre present.

Aquest volum recull paraules no tan sols de l’autor, sinó de grans pensadors com Virgili i reflexions que podríem aplicar a les bones maneres i a l’educació.

Un petit pot de saviesa en el que s’amaga la gran ànima del propi Japó, una ànima formada per la seva dama, la flor del cirerer (sakura) i del seu cavaller, el samurai.

Un recull de preceptes basats en la història, la filosofia i la literatura europees, mostrant les semblances més que les diferencies, una cultura molt rica que després de segles d’ostracisme s’ha obert al món mostrant el seu poder innovador i mantenint les seves costums pròpies.

Aquí us en deixo les seves primeres planes, amb el pròleg de Ricard Vela que no podeu deixar de llegir i gaudir.

diumenge, 29 d’octubre del 2017

Temps de castanyes i panellets



Si voleu uns contes amb un gran contingut i potencial didàctic, la biblioteca d’El Patufet i les tradicions catalanes és la vostra millor opció per tan assenyalat dia. Arriben Temps de castanyes i Els panellets.



Un tractament amb rigor i caire festiu del perquè de les celebracions i una breu explicació del costumari català de la mà d’en Roger Roig i l’Hugo Prades.

Quatre mans que escriuen i il·lustren com si fossin una de sola, en una mateixa direcció i un objectiu comú.

Uns contes entretinguts i amb molt de contingut assequible per nanos ben petitons; la lletra lligada i les il·lustracions de suport envien un missatge unitari i fàcilment comprensible per tal que puguin llegir-los acompanyats o de manera autònoma.

Escrits en rodolins atractius per als més menuts anem desxifrant quin dia celebrem la castanyada i tot allò que hem de preparar perquè la festa sigui exitosa i tothom en pugui gaudir amb una gran felicitat. 

Les il·lustracions de l’Hugo Prades ens refermen la dita de “una imatge val més que mil paraules”, histories i anècdotes ocultes per als menuts s’amaguen en les detallades i desenfadades histories visuals.


Cossetània Edicions ens ofereix una bona llibreria sobre tradicions de la mà d’en Patufet, un català i icònic protagonista, ideal per gaudir-lo a casa o a l’àmbit escolar doncs no és un conte buit, és un conte que tracta la collita de les castanyes, la manera de preparar-les, els primers freds i els aplecs a les places dels pobles i ciutats per gaudir de tan saborós fruit.

Valors com el respecte i l’ajuda a la gent gran, les sortides a la natura i la convivència en societat en són els protagonistes que de ben segur faran que els nostres menuts cada cop s’apropin a allò més essencial i els ajudarà a un creixement emotiu i reflexiu.

Si voleu que els menuts celebrin les festes sabent el perquè i com d’aquestes heu de rendir-vos a aquesta col·lecció, de la que me’n declaro fan, a més de ser una historia d’amistat sobre el Patufet i la seva colla, les dades que donen són les justes i necessàries per tal de poder establir uns ciments sòlids sobre el costumari i la cultura festiva catalana.

Seria ideal que els infants s’apropessin més a les costums tradicionals i reprenguessin l’ànim lector que sembla quedar absort per jocs tecnològics i l’entreteniment fàcil.

Avui pot començar el canvi, llegir el llibre i gaudir d’unes castanyes pot ser un bon inici per passar una castanyada ben festiva i allunyada del Halloween yankee.

Feu-me cas i tasteu unes castanyes ben calentones, un plaer a les mans i a la panxa, el més grans acompanyeu-lo amb un gotet moderat de Moscatell i el cor alegrareu! 

De la mà de Cossetània Edicions ja podem tenir el primer “receptari” pels menuts!

Us venen de gust uns quants panellets? 

Doncs vinga! Tots a cuinar!

Bona castanyada! Bon retorn a les tradicions! No les podem perdre!




Complejo de mariposa



Booket nos ofrece el final de una saga que nos ha enamorado, “Mariposas en tu estómago” cierra su evolución tras “Mariposas en tu estómago” y “Mi efecto mariposa” con Complejo de mariposa, donde encontrareis las entregas VII, VII y IX que ya habíamos podido leer en ebook de la mano de Click Ediciones, añadiendo dos epílogos inéditos, imprescindibles para comprender el cierre de la historia.

Natalie Convers cierra el ciclo de un amor que nació como una pequeña oruga, que se ha enfrentado contra viento y marea y que ha acabado transformándose en una brillante mariposa, llena de color, que con su aleteo no solo cambiará la vida de sus protagonistas, Alex y Beca, sino de todos aquellos que los rodean.

Esta entrega empieza justo donde terminó la entrega anterior, Alex se dispone a abrir una vieja herida entre su familia y la de Beca, una verdad escondida a la vista de algunos que demostrará que no todo es lo que parece y nos introducirá el personaje del padre de Beca de nuevo en la historia.

En estos últimos capítulos, Beca y Alex descubrirán la profundidad de su amor, pero los secretos y las medias verdades harán tambalear el mundo de ambos, la vida de Beca no es fácil y una noticia nefasta la hará replantearse su futuro, y Alex deberá enfrentarse a la verdad no solo de su propia vida sino de la del verdadero Alex.

No nos podemos olvidar de Hugh, el famoso marchante de arte, que intentará acabar con la vida de los jóvenes, aunque el motivo deberéis descubrirlo vosotros.

La contraportada de esta entrega nos dice “Las mariposa no se dan cuenta de lo hermosas que son. Solo las personas que las ven.” y aunque estas palabras se refieren a un personaje en concreto, a mí me gustaría hacerlas extensibles a la saga completa, cada una de sus entregas nos muestra la cara y la cruz del amor, la evolución de unos jóvenes a la madurez y como se enfrentan al mundo, cada una de ellas por separado nos muestra un aspecto en concreto, pero la belleza de la obra se refleja al leerla al completo.

Una lectura adictiva, new-adult, con un tempo bastante dinámico y que te deja en ocasiones con el corazón en un puño y en otras con la imaginación disparada. Intercalando capítulos con la voz de ella y de él frente a las mismas situaciones, la visión de conjunto es muy amplia.

Y no nos podemos olvidar de sus personajes secundarios como Marta y Laura, la ironía y la picardía con toques de prudencia, Carlos la visión masculina de un universitario ligón, las familias de ambos y un mundo complicado para los adolescentes.

Aquí os dejo sus primeras páginas, empezad a aletear las alas y cerrad el ciclo vital de unos personajes a los que vais a querer por igual.