dijous, 23 d’octubre de 2014

50è aniversari Edicions Proa
Edicions Proa és una editorial catalana que va néixer a Badalona, l'any 1928, de la mà de Josep Queralt i de Marcel·lí Antic, a suggeriment de Pompeu Fabra i sota la direcció literària de l'escriptor Joan Puig i Ferreter.

Fins a l'any 1938 la seu de la col·lecció va ser Badalona, fins que a finals de la Guerra Civil es traslladà a Perpinyà, passant a l’exili i entrant en una precària roda de resistència plena de dificultats. Tot i això, aconseguí anar publicant fins a depassar el número 100 de la col·lecció més emblemàtica del seu segell, Biblioteca A tot vent

Joan Puig I Ferrater. "Janet vol ser un heroi" (1952), primer volum d'"El pelegrí apassionat", amb una dedicatòria de Joan Puig i Ferrater a Xavier Benguerel.
"Laberint" de Domènec Guansé (1952)
"L'hereu brillant" de R.L.Stevenson (1953) traducció de C.A.Jordana 
"L'estany del diable" de george Sand (1955) traducció de Just Cabot

Puig i Ferrater s'ocupà de la direcció literària fins a la seva mort el 1956. El seu emblema era el vaixell Maria Assumpta el qual anava acompanyat de la premissa: “Navego a tot vent”.


El 1964 Joan B. Cendrós en possibilità el retorn a Catalunya. L'editorial encarregada d'aquest període fou Aymà de Barcelona, amb la direcció literària de Joan Oliver. Durant aquesta segona època s'arribà al número dos-cents, i s'aconseguí la revitalització de la col·lecció amb les populars cobertes de color carbassa. La col·lecció continuà centrada en la traducció, però també publicà narrativa catalana contemporània: de Pedrolo, Porcel o Artís-Gener.


Joan Oliver, Pere Quart, va ser el director literari d'Aymà/Proa en la nova etapa que es va iniciar el 1964.
Oliver tenia una llarga trajectòria literària als anys trenta, com a poeta i autor teatral. Als anys quaranta, a Xile, havia fet d'editor. De retorn a Catalunya, el 1948, va esdevenir un referent de la poesia antifranquista i compromesa.


El 1983 Proa s'integrà al grup Enciclopèdia Catalana SA i la col·lecció inicià una nova etapa amb un canvi de format (tapa dura, una mida més gran i targetes d'informació sobre l'autor; però mantenint el color carbassa característic), un major ritme de publicació, i un consell literari format per Joan Oliver, Joan Triadú, Josep M. Espinàs, Joan Carreras i Xavier Bru de Sala. 

També canvià el nom, i passà a dir-se 'A tot vent' a seques. Al cap de pocs anys el format de la col·lecció canvià novament i ara mateix està plenament integrat amb les altres col·leccions de Proa. 

El 2008 va celebrar els seus 80 anys amb una reedició de vuitanta obres clàssiques.

Però avui, celebrem amb ells a la Biblioteca Jaume Fuster, un esdeveniment cabdal, ara fa 50 anys, que es van rellançar, retornant als seus orígens i amb una promesa de futur “La propera festa del llibre serà de color carbassa”, un color que curiosament sorgeix de la barreja del vermell i groc de la nostra senyera, encara que creiem poc en les casualitats i molt en la genialitat.

Aquesta exposició passa revista als orígens de Proa, el seu paper en la creació d'una cultura moderna en temps de la República i la contribució d'Aymà/Proa en el miracle català dels anys seixanta i setanta: els autors, les traduccions, el disseny, les estratègies per arribar als lectors i la importància del mecenatge.Nosaltres, La Petita Llibreria no podem estar més agraïts a la generositat que Proa sempre ens ha tingut, estem segurs que els primers grans homes de les lletres de Proa estarien molt orgullosos del gran equip que “Navega a tot vent” en l’actualitat.


L’equip actual d’Edicions Proa, a més del seu responsable editorial, Josep Lluch, està integrat per un editor de taula, Antoni Vallès, un responsable de premsa, Xavier Gafarot, (gran amic nostre) i el departament de màrqueting del Grup 62, amb Gloria Gasch al capdavant. Així mateix, per a les feines administratives, l’editorial és assistida per l’equip de la secretaria editorial del Grup 62, de manera especial per Montserrat Molons. I pel que fa la distribució a llibreries, Proa confia en l’equip de d’Un per un, encapçalat per Pep Amargant.

Homes i dones que amb la seva tasca diària no només transmeten uns plaer per la lectura, sinó que defensen una senyera on el saber fer, la bona lletra i el bon cor català continua bategant amb força i salut per molts anys.

Gràcies per seguir portant el timó d’aquesta increïble nau a l’aventura.

Part de La Petita Llibreria carbassaCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada