diumenge, 22 de setembre del 2013

L'art de saber escoltar



Per Àngela Sánchez Vicente


Ja fa temps que des de l’admiració segueixo a Francesc Torralba, sobretot a partir de la lectura del llibre L’art de saber escoltar.

En aquest llibre de Pagès Editors que volem rescatar ens assenyala que en l’escolta hi ha d’haver disposició ja que queda molt patent la diferència entre sentir que és un acte involuntari i escoltar que és un acte lliure i intencional. Escoltar és obrir les nostres portes als altres en un acte d’acollida, deixem de banda el nostre ego i considerem a l’altre el centre dels arguments.

A l’escolta hi ha molts obstacles, ja siguin externs com el soroll de la ciutat, un esternut, la cridòria d’altra gent… o interns que són els més difícils de superar, els més destacat són els prejudicis, ja siguin per raça, sexe, origen cultural, econòmic…

Els fruits de l’escolta són el més important, allò que nosaltres en treiem i són factors que ens enriqueixen personalment. 

Hi ha l’amabilitat que vol dir acollir la paraula de l’altre, fer-la nostra, acceptar-la. L’amabilitat ens fa persones volgudes per la societat .

La delicadesa és la capacitat de saber dir allò adient en el moment adequat i saber tractar a l’altre.

Escoltant, aprenem a escoltar a nens, avis, malalts i en general persones descuidades per la societat ja que parlen poc a poc (vivim en un món sobreaccelerat), o perquè pensem que no ens poden aportar res de nou. També aprenem a organitzar el temps ja que l’acte d’escoltar requereix temps, a valorar grups o ètnies que mai no haguérem deixat entrar al nostre coneixement… i el més important, ens humanitzem.

En conclusió i a títol de valoració personal crec que és un llibre recomanable doncs estem immersos en la crisi de la paraula i en conseqüència, en la crisi de l’escolta.

Un autor a tenir en compte doncs fa unes investigacions molt exhaustives abans de plasmar les seves conclusions sobre el paper, un autor respectuós amb els temes que tracta i que té molt en compte al lector i li parla com a un amic.

Bons consells de la mà d’un gran escriptor i un gran professional.