dimecres, 21 d’octubre del 2015

Els 100 refranys més populars



Reconec que la col·lecció de l’Editorial Cossetània “De 100 en 100” em té el cor robat, són uns exemplars lleugers, entretinguts, dels quals sempre es pot aprendre quelcom i un regal segur per quedar bé a un preu molt de butxaca.

Avui vull compartir amb tots vosaltres un exemplar que ja va per la cinquena edició  i que va sorgir arran d’una enquesta feta a través d’internet, el març de 2010, que van respondre 1.200 persones d’arreu de l’àmbit lingüístic. 

En el seu pròleg en Víctor Pàmies i Ruidor ens explica que la seva intenció era aconseguir el top ten dels refranys catalans.

Arran de la recopilació i tractament d'aquest cabal de respostes sorgeix la idea d’aplegar el recull que ara us presentem dels refranys més populars, amb el significat, variants, curiositats, equivalents en altres llengües i passatges literaris o periodístics que n’il·lustren l’ús i, sobretot, la vigència.

Els 100 refranys més populars és un recull molt treballat i estructurat, no estem parlant d’un simple llistat, cada refrany ve explicat, introduït en un context literari i amb l’etimologia d’algunes de les seves paraules claus. Per descomptat s’aporta la dada de vots i el percentatge que va obtenir.

Quin seria per vosaltres el top ten dels refranys?

Un recull que es pot llegir com es vulgui, tot seguit, buscant a l’índex aquells que ens criden més l’atenció o simplement obrint el llibre i que sigui l’atzar el qui designi aquell que llegirem i aprendrem.

Tenim la sort de tenir un vocabulari i un llenguatge molt ric, tant en frases fetes, refranys, locucions i proverbis, moltes vegades els fem servir i ni tan sols ens adonem de la profunditat de la seva arrel o de com el temps els ha anat modificant i adaptant a la modernitat.

Un volum d’en Víctor Pàmies i Jordi Palou que ens recorda que no cal ser primmirat i fer-los servir en contades ocasions, si qui paga mana i tal faràs tal trobaràs, jo us recomano que n’apunteu el títol i l’aneu a comprar, ja que qui no té cap a de tenir cames (més val apuntar-ho).

Un viatge pel nostre passat, per aquelles frases que ens deien de petits quan creiem que qui es menja la sopa se les empesca totes i que a la taula i al llit al primer crit.

Meteorologia, geografia, feines de la terra i oficis entre d’altres tenen el seu refrany a punt de saltar.

Així que ens quedem amb un desig per a tots vosaltres “Salut i força al canut” als cavallers i “Salat i força al forat” a les dames.