diumenge, 30 d’abril del 2017

La bruixa de pedra



Benvinguts a una història plena de llegenda i de vida. A La Bruixa de Pedra de Miquel Fañanàs ens trobem immersos a la Girona del segle XIV i XV, en un període on l’Església ostentava un fort poder social i polític, i on els jueus s’havien de recloure en els seus barris, al Call jueu, per no patir la tirania dels cristians.

La història comença quan el Professor Freixenet tria i remena entre els documents de l’arxiu de la Catedral. Buscant informació per una editorial, topa amb la història de la Guisla Recasens, la llegendària Bruixa de la Catedral, immortalitzada en una de les gàrgoles. Així demostrarà que la popular llegenda té una protagonista real i coneixerem la seva història. Des d’aquest moment el protagonisme que hagués pogut tenir el Professor Freixenet recau amb pes i aplom sobre les espatlles de la Guisla i de les persones que van conviure amb ella.

Una protagonista que s’haurà d’enfrontar a les fortes conviccions del cristians sobre els seus veïns jueus, veure com actua el Tribunal de la Inquisició, al període de la Pesta Negra i tot ell emmarcat en la construcció de la nova Catedral de Girona. Una bruixa, una druida, una dona que, al cap i a la fi, era bona persona, però que la vida li havia donat sempre l’esquena, una persona que deixava empremta i que tenia un do molt especial.

Tot i ser una novel·la històrica, és basa en fets ficticis, malgrat quedar emmarcada en un període històric concret i molt detallat. Rica en descripcions, el lector se sent a tocar de la història. Una obra gens feixuga que enganxa al lector i que quedarà molt satisfet amb ella.

És una historia molt fluida, dinàmica i rica en vocabulari, que no pren al lector com a un esser curt al que li han d’anar explicant tot, cosa que succeeix en moltes novel·les d’aquest gènere, es complau en acompanyar-lo i mostrar-li un camí per arribar a la veritat sobre els seus personatges.

Els personatges estan molt ben construïts i en cap moment l’autor jutja a uns o als altres per les seves creences o maneres de viure, encara que aconsegueix transmetre els sentiments i la por que molts d’ells tenen al gran inquisidor Nicolau Eimeric, un personatge que cau malament justificadament.

Una aventura que centrada en una Girona propera físicament però llunyana en el temps, convida a la reflexió i a llegir entre línies, ha canviat l’església des de llavors o ha sigut la societat qui ha canviat?, la resposta la trobareu a La Bruixa de Pedra que ens presenta labutxaca. No us la deixeu perdre.

Una novel·la perfecta pels amants de les històries, de les llegendes i dels mites, però no us deixeu enganyar, és una història molt humana, que veu de les aigües on la brevetat és el complement perfecte per deixar el lector amb ganes de més i amb la sensació d’haver tancat un cercle complert.