dimarts, 2 de febrer del 2016

BARCEOLONA. Una biografia



Per Àngela Sánchez Vicente


Si hi ha alguna cosa en aquest món que m’apassiona és la meva ciutat i descobrir-ne poc a poc racons, històries, personatges i tot allò que constitueix el teixit de la meva ciutat natal.

Com amant del tema he llegit diverses novel·les històriques ambientades a Barcelona i n’hi ha de millors i pitjors, però el que us presento avui si que és una joia sense precedents. Sense més preàmbuls us parlo dels puntals de Barcelona. Una biografia.

I us preguntareu: una biografia? Si senyors, un repàs des que va néixer fins al dia d’avui i amb els ulls mirant al futur. Amb llums i ombres, personatges que l’han estimat i d’altres que l’hi ha fet passar mil inferns però que al cap i a la fi tots ells i tots els esdeveniments que s’anaven succeint han forjat la ciutat que avui trepitgem.

Sempre intento que la família m’expliqui coses de la Barcelona que ells recorden, on vivien, que feien, que els agradava, que els distreia... però l’Enric Calpena fa una passa molt més enllà per explicar-nos la historia política, social, econòmica i icònica de la ciutat a través dels grans períodes històrics i aquells que hi varen deixar la seva empremta.

Tot i que té gairebé nou centes planes no es fa avorrit ni tediós doncs el ritme ens anima a que seguim i seguim llegint.

De vegades quan caminem per la ciutat anem com autòmates amb els auriculars o el mòbil i amb la ruta ja feta i no gaudim de la seva incomparable bellesa ni ens adonem de la progressiva expansió que es va produir poc a poc des que hi havia una terra entre dos rius cara al Mediterrani.

No hi ha pèrdua ni en l’expansió territorial ni en el marc general doncs l’estructura de capítols breus agrupats dins grans blocs ens faciliten els salts temporals. 

I la cosa no s’atura... Com serà la Barcelona de 2050? I la del 2100? 

Queda palès que a part de l’art narratiu que posseeix l’autor, és un gran amant de la ciutat. 

Molt treball de documentació i una capacitat de descripció sense mesures es donen les mans en aquesta obra imprescindible per a tots els barcelonins i per els visitants de tan bella, històrica, emblemàtica i apassionant terra.

La gentilesa de Edicions 62 ens apropa una obra complerta amb un alt potencial didàctic amb una veu molt interessant que ens fa adonar de la grandíssima transformació que ha experimentat la ciutat. 

Una ciutat supervivent de la foscor i que ha sabut brillar com cap altre en les seves èpoques de referencia mundial i esplendor.

Poques coses més puc dir... Ah, si! Recordeu demà llegir l’entrevista que tan gentilment ens ha cedit l’autor! És molt interessant!