dilluns, 21 de setembre del 2015

99 personatges que has de conèixer per entendre el món



Espero que estigueu preparats per una obra mestra d’aquelles que voldries que no s’acabés, 99 personatges que has de conèixer per entendre el món, és com una viquipèdia però amb ganes, no us avorrireu amb dates, cronologia ni paraules cultes i rimbombants, és com una anada d’olla amb gracia.

L’autor és Jair Domínguez, periodista, guionista i escriptor. Com a guionista, ha escrit per a Buenafuente, Polònia, Crackòvia, Minoria absoluta i també per a cinema i publicitat. És autor de “Jesucrist era marica”, “Hawaii Meteor” i “99 coses que hem d’aniquilar si volem ser independents” (Ara Llibres, 2013). Actualment, és un dels components del programa La segona hora, de RAC1. També escriu articles d’opinió a fotlipou.com, Time Out, Esguard i Ara Girona.

Pot ser amb aquestes referencies ja veieu per on aniran els trets, tant de bo els llibres d’història tinguessin algun breu apunt com les descripcions que ens dona l’autor d’aquests personatges, no tenen desperdici.

Mai havia vist la historia des d’aquest punt de vista, he rigut de valent, hi ha algun personatge a qui un calbot li hauria anat molt bé i d’altres en van rebre masses i així els hi va anar.

Descobrirem anècdotes de Reis, pintors, escriptors, corsaris, actors, viatgers en el temps, alguns gigolos i si em perdoneu l’expressió més d’un malparit. 

Personatges que poden arribar a semblar ridículs per les seves rareses, els seus vicis o la seva manera de ser.

És una obra de bon rotllo i amb molt bon rotllo, no podia ser d’una altre manera arribant-nos a les mans gràcies a Ara Llibres, un segell que aposta per la qualitat i per títols impactants.

Us en faré cinc cèntims però us prometo que no és res comparat amb el que trobareu, sabíeu que Alfons VI de Portugal va ser el Rei més gras de la Península Ibèrica? Què Barbanegra va nedar sense cap? Què un xinès anomenat Li Chung va viure 256 anys? O que Errol Flynn no passarà a la historia com a actor sinó per haver tocat el piano amb el penis?

Aquestes preguntes són només una petita, molt petita mostra del que s’amaga en 99 rostres de la nostra història propera i llunyana explicada anecdòticament entre amics i amb un somriure als llavis.

Des d’aquí només se m’acut una petició, vull conèixer 99 rostres més quan abans millor.

Si aquests personatges van dominar el món en algun dels seus aspectes comprenc que a la contraportada s’adverteixi de la previsible apocalipsi, el món està condemnat.