dissabte, 18 de maig del 2013

La sombra de la noche



 Una novel·la que va entreteixida fins a la medul·la amb la seva part anterior. Moltes vegades quan parlem de trilogies o sagues els autors fan referencies molt detallades dels esdeveniments anteriors a la novel·la que tenim en les mans, cosa que per una banda ajuda al lector a entrar en la dinàmica de l’obra encara que no hagi llegit l’anterior fent pesada la lectura al lector que ja l’havia llegit. En aquest cas Deborah Harkness deixa de banda les redundàncies i va al gra. No trobareu descripcions de la novel·la anterior “El descobriment de les bruixes”, per tant es molt recomanable, per no dir imprescindible, haver-lo llegit amb anterioritat.

Ara bé, l’essència que ens porta a aquesta segona novel·la recau en l’anterior, però el fet que el fil argumental jugui amb el passat i el present fa aparèixer personatges nous que portaran el pes d’aquesta i només es fan referencies breus i en moments molt puntuals dels personatges de l’anterior, per tant no crea tampoc gaires problemes el no recordar gaire l’anterior, ja que fa més de dos anys que es va publicar.

Els nostres protagonistes són bruixes, daimons i vampirs. La Diana Bishop (bruixa amb poders per viatjar en el temps) que esta començant a comprendre qui és i quin poder te i el seu marit, (genetista, vampir, espia, guerrer i príncep) Matthew De Clermont, l'acompanyarà en aquesta recerca, però viatjar al passat no és tan senzill per a un vampir, i molt menys a un passat que ja va viure, on el seu “jo” del passat exercir un paper rellevant en la lluita política de l'època, un “jo” que odiava les bruixes.

L’objectiu del seu viatge al 1590 dC és poder aconseguir el llibre “Ashmole 782” complet, un manuscrit secret que podria ajudar a comprendre els seus poders per evitar la fi de la pacífica convivència entre bruixes, vampirs, daimons i humans.

Envoltats d'intrigues i en una incessant cursa per trobar Ashmole 782, Diana i Matthew s'endinsaran al Londres isabelí acompanyats pels amics del Matthew del passat, uns personatges intrigants que s’amaguen sota el nom de “L'Escola de la Nit” i entre els quals es troben Christopher Marlowe (dramaturg), George Chapman (poeta i escriptor), Henry Percy (alquimista), Thomas Harriot (matemàtic i astrònom) i sir Walter Raleigh, sense oblidar-nos d’en Will (Shakespeare).

Viuran sota el puny de la Reina Isabel a Anglaterra, sota la malicia i luxúria de l’Emperador Rodolfo II a Praga i sota el govern a Sept-Tours de Philippe, el pare de Matthew i el gran descobriment entre els nous protagonistes. El lector gaudirà de les brillants descripcions tant de l’època, com de les ciutats, com dels protagonistes, de les costums, de les tradicions i de les festes paganes.

El que l’autora aconsegueix en aquesta novel·la és “Honor virtutis praemium” (el reconeixement és la recompensa de la virtut).

No us espanteu pel nombre de planes, gaudireu cada una d’elles. Ja espero amb ànsia el final de la trilogia, esperem que no trigui tant.