dilluns, 1 de febrer del 2021

L’illa del Doctor Moreau

Vull agrair als nostres amics d’Angle Editorial per donar-me la oportunitat de rellegir un dels clàssics que en el seu moment vaig llegir d’una manera més superficial i ara amb uns altres ulls he pogut treure molt més suc a la lectura de L’illa del Doctor Moreau d’un dels grans pares de la ciència ficció H.G.Wells qui busca el límit de la ciència i l’ètica.

Publicada l’any 1896 és una obra avançada al seu temps, l’obra d’un visionari que podem gaudir gràcies a l’excel·lent tasca de traducció i una brillant introducció d’Albert Pijoan.

Una obra que forma part de la col·lecció “El far” i que segueix la seva estètica de fons blau clar i amb la il·lustració d’un llop i com el rostre d’aquets evoluciona cap a la d’un home-animal.

Un pròleg que ens ajuda a adonar-nos de com aqueta obra ha servit d’inspiració per a molts d’altres aportant referències de novel·les i d’autors posteriors, una obra que fou portada a la gran pantalla i fins i tot a un capítol de “The Simpsons”, una obra universal, un clàssic en si mateix i un punt de partida per obrir molts debats morals, filosòfics i científics.

A l’obra d’H.G.Wells es combinen tradicions, referents, arquetips i fins i tot l’Antic Testament  amb la creació de home al Gènesi partint de fang i de la dona d’una costella combinant en certa manera dos cossos en un.

La historia comença amb un naufragi i el rescat d’un supervivent, Edward Prendick per un vaixell que transporta animals vius a una illa sense nom on finalment desembarcarà juntament amb Montgomery i al Dr. Moreau.

Tan bon punt arriba ja li acoten les zones restringides, és un hoste no desitjat i ha de respectar les normés del seu amfitrió a la força.

Allà descobreix un terrible fet, el Doctor Moreau experimenta amb els animals, practica la vivificació i els vol convertir en allò més pròxim als humans.

Parlant amb el Doctor Moreau, aquest li explica que no només els modifica físicament, sinó que els controla per la por i els inculca “La llei” suprimint els seus propis instints animals, si no compleixen tornen a patir el dolor a les mans del seu nou creador.

Un fet que se li escaparà de las mans, Moreau morirà a mans de les seves creacions, en Montgomery en un intent fallit de tornar-los al seu estat més primitiu caurà també en la seva pròpia trampa.

Només un únic supervivent navegarà en la immensitat de l’Oceà allunyant-se d’una illa els horrors, el dolor i la por.

Una historia que tots coneixem i que gracies a la ploma fluida de l’autor, a la seva manera de crear els personatges principals i a unes descripcions molt acurades, el lector pot fer una lectura debatent amb si mateix sobre la personalitat de Moreau i extrapolar la seva boja ideologia a d’altres camps d’estudi i de la vida.

Aquí us deixo les seves primeres planes. Un clàssic que no pot faltar a les vostres biblioteques.