dissabte, 13 de setembre del 2014

La veritable història del capità Garfi



Per Àngela Sánchez Vicente


Estem massa acostumats a seguir clixés sense qüestionar-nos masses coses, els bons són bons i protagonistes, els dolents són deplorables i els antagonistes, les princeses adoren els seus prínceps blaus i elles són unes submises amb poquet caràcter. 

I si no tot fos així? I si coneguéssim els contes des d’un altre punt de vista? En aquesta setmana de les lletres catalanes us recomanem una experiència diferent amb  La veritable història del Capità Garfi de la mà de l’editorial La Galera.

James Fry o més ben conegut el capità Garfi ens mostra la seva infantesa a la cort anglesa i el seu desarrelament amb la seva família arran la seva procedència il·legítima del rei Jordi IV.

És un nen inquiet i que es sent desvalgut amb un únic lligam en forma de rellotge antic... se l’endurà a les Índies Orientals i viurà amb ell mil desventures esdevenint una pròpia ombra i un segon plat per a qualsevol dels seus sequaços.

Passarà a la història com «el jove lord», «el descalç», «el príncep dels mars» ... Però ningú sap que ell és el Capità Garfi.

De la mà de P. D. Baccalario descobrireu una joia, un tresor amagat que és respectuós amb la història tot i que ens obre la visió a un nou punt de vista per tal de conèixer al Capità d’una manera més holística i on jutjarem si la maldat o la bondat té motius o un passat obscur al seu darrera.


És una manera impressionantment innovadora per presentar als nostres nanos una història que coneixen però amb una volta de cargol més. 

Diuen que ha d’existir un gran antagonista per tal que el protagonista esdevingui empàtic i estimat pel públic... Què seria d’en Peter Pan sense el capità Garfi?

Llegiu-lo amb els infants i no us en penedireu!