dimecres, 16 de setembre del 2015

Emmaús



Per Maria Valle Viña


En Bobby, el Sant i en Luca pertanyen a un món mesurat, prudent i pudorós, viuen atrapats entre una fervent fe catòlica i l’obsessió que comparteixen per una noia, Andre, que prové d’un ambient distant, opulent i extrem, molt diferent del seu. Tots dos mons coincideixen de tant en tant en moments en què les diferències naturals queden com suspeses i que marcaran profundament la vida dels nois i del narrador. 

Els temes del catolicisme, la culpa i la salvació poden sorprendre els lectors que coneixen Alessandro Baricco per altres novel·les com són “Seda”, “Oceà” i “Novecento”, però totes aquestes novel·les comparteixen característiques que resultaran familiars. 

Amb una prosa cristal·lina i un estil concís, Emmaús ofereix un retrat brillant dels perills i les inseguretats de la joventut i una meditació sobre la fe. Una novel·la sense capítols però molt amena i fàcil de seguir gràcies al vocabulari senzill, concís i proper al lector. 
 
El llibre ens l’apropa l’editorial La Magrana a la seva col·lecció Les ales esteses, en una edició senzilla i perfecta per emportar a qualsevol lloc de 128 pàgines en català. 

L’autor del llibre és l’Italià Alessandro Baricco, les seves novel·les, com per exemple “Oceà”, han guanyat nombrosos premis literaris. La seva novel·la “La seda” va ser portada al cinema al 2007. A les obres de Baricco hi trobareu sempre tocs originals i una prosa que atreu al lector i a Emmaús també hi veureu reflectit aquest segell. 

Amb Emmaús us trobareu amb reflexions sobre la rigidesa de les normes catòliques i els convencionalisme, sobre el dolor i la mort, sobre el pes del pecat i els tabús. Sobre la fe i el penediment i sobre els neguits de joventut dels protagonistes. 

Un llibre ideal per aquests dies, per llegir tranquil·lament o si bé ets dels que treballa també és perfecte per emportar de camí a la feina. Si encara no coneixes a Alessandro Baricco i les seves novel·les, Emmaús és una bona forma de iniciar-te.