dimarts, 21 de juliol del 2015

La llum a casa dels altres



Per Maria Valle Viña


Feia molt que no llegia un llibre tan refrescant i àgil, ja que La llum a casa dels altres m’ha semblat que és el llibre ideal per aquests mesos en els que no parem quiets però en els que ens agrada continuar gaudint amb la lectura. 

La María, una dona fantasiosa que converteix sempre les reunions de veïns en emotives teràpies de grup, mor en un accident de moto. Deixa en herència una filla de sis anys i una carta. 

La nena es diu Mandorla, perquè en néixer era petita com una ametlla, i ja en el nom du tot l’encant i l’absurditat del seu destí. A la carta, la mare li explica que el seu pare és un dels veïns de l’edifici. Però, qui tenia una relació tan íntima i secreta amb la María? 

Després d’una llarga reunió sense que ningú confessi, els veïns decideixen acollir i criar la Mandorla entre tots. Així, de pis en pis, a través de la mirada desconcertada d’una nena que creix, s’enamora i busca el seu pare, encenem els llums i descobrim les ombres d’unes famílies aparentment normals. 

Com ens diu al llibre “tots vivim en la ignorància d’alguna cosa que ens afecta”. 

L’autora de la novel·la que avui us presentem es Chiara Gamberale, actriu i conductora de programes a la ràdio i la televisió italianes. Al 1999 va publicar la seva primera novel·la i des d’aleshores n’ha publicat quatre més. 

La llum a casa dels altres, èxit de crítica i lectors a Itàlia, és la seva primera novel·la traduïda al català i que ens presenta Labutxaca. Actualment Chiara Gamberale condueix un programa diari a la ràdio italiana i col·labora amb La Stampa, Il Riformista i Vanity Fair. 

 Una novel·la que com us he avançat al principi es refrescant i àgil, però també  divertida, on trobarem personatges de tot tipus que ens despertaran situacions quotidianes i també especials i que recordarem un cop tanquem el llibre. 

Chiara Gamberale ens mostra a través de la seva novel·la situacions innocents, intrigants, absurdes, divertides, entranyables, properes... amb una reflexió al darrere. Però el més sorprenent arribarà al final, quan es desvetlli una realitat que ens farà veure el llibre amb uns altres ulls. 

Podeu trobar el llibre amb l’editorial labutxaca que ens presenta la novel·la amb una pràctica edició i una portada molt il·lustrativa del que ens trobarem a dins. 

Una novel·la per portar allà on vulguis i per llegir en qualsevol moment, si el que busqueu es passar una bona estona el vostre llibre es La llum a casa dels altres.