divendres, 20 de setembre del 2013

L'estrany cas del Bellona Club

Per Maria Valle Viña




Imaginat els carrers amb boira i plujosos de Londres, carrers amb homes amb gavardines i barrets i dones amb vestits llargs. Imagina un selecte club pels homes amb més categoria de la ciutat i dintre, un dels seus socis mort a causa d’un infart... o potser no. 

El general Fentiman de més de noranta anys ha mort al respectable club del qual ell era soci, el Bellona Club. La seva germana mor just el dia abans, o potser no, aquesta es convertirà en la clau de la novel·la. Mig milió de lliures estan en joc per als hereus en un complicat testament creuat que depèn de poder descobrir qui dels dos va ser el primer en morir, si el general Fentiman o la seva germana Lady Dormer. El cas serà portat per Peter Winsey, detectiu i noble en la societat anglesa.  

Tal i com pertoca en les grans novel·les del gènere, Dorothy L. Sayers ens condueix per una trama espectacular i enrevessada amb diàlegs punyents, intel·ligents i brillants. També ens descriu les classes adinerades de l’Anglaterra de l’època i del seu entramat de relacions socials, gustos i costums. Podrem veure fins a quin punt poden arribar els cavallers anglesos per diners, en aquesta novel·la emblemàtica d’una autora que ens arriba en català per primera vegada gràcies a l’Editorial RBA i amb la traducció de Núria Parés.

Dorothy L. Sayers (1893-1957) va iniciar una prolífica trajectòria com escriptora de novel·les policíaques que la va dur a escriure fins a onze novel·les i nombrosos relats protagonitzats per lord Peter Winsey, el seu personatge més carismàtic. Sayers es també coneguda per ser una de les màximes especialistes, traductores i comentaristes de Dante, a més d’assagista i poeta. Va ser una de les primeres dones a obtenir un títol universitari a Oxford, en llengües modernes i literatura medieval. És considerada una de les autores clàssiques de la literatura policíaca, amb nombroses traduccions dels seus llibres, ambientats sempre a l’Anglaterra del període d’entreguerres i en els quals destaca la vivesa dels diàlegs. 

L’Editorial RBA amb la seva col·lecció La Negra ens presenta amb una edició elegant i atractiva la novel·la policíaca L’estrany cas del Bellona Club de 267 pàgines. 

Novel·la de gènere policíac, de misteri o negre que es tracta d’un joc narratiu i lingüístic, dinàmic i agradable, amb poca problemàtica social o política al seu entorn, tot i que hi surin alguns elements lligats als problemes de l’època o a l’ombra encara present de la Primera Gran Guerra i amb grans trets i característiques del típic humor anglès.  

Un llibre molt recomanable per tots aquells a qui ens agraden les novel·les negres i gaudim amb lectures emblemàtiques. Us convido a que una tarda seieu ben còmodes acompanyats d’un bon té i us deixeu transportar als sons, l’atmosfera, la parla i l’ambient de Londres dels anys vint i trenta.