dimecres, 22 de gener del 2014

La Llista



Per poder viure una història colpidora, profunda, àgil, dinàmica i amb un rerefons que tot i ser fictici s’apropa molt a determinades realitats us heu de perdre per les pàgines de La Llista.

La Llista és la taula de salvació d’una Amèrica que ha renascut refundada en uns nous ideals i patrons socials a seguir per tal de ser acceptats i funcionar dins els marges de la llei cada cop més estreta i oclusiva amb la població.

Els habitants de la nova Amèrica no es qüestionen la manera en que eduquen a les noves generacions: d’una banda les nenes s’eduquen per ser núvies que es vendran a la seva adolescència al millor postor, d’altre banda, els nens van encaminats a ser soldats i a actuar sense criteri propi sota la prohibició del qüestionant de les ordres emeses.

La nostra coratjosa i valenta protagonista és la Mia, una jove de divuit anys que ha de ser subhastada en el devanir dels dies però la seva germana gran que ja ha estat víctima del regim impositiu l’adverteix del que és la seva vida i en que es convertirà si accepta la norma convencional sense fer-hi res.

La Mia s’ho pensa molt però acaba fugint a Mèxic, al creuar la frontera es converteix d’immediat en enemiga de l’Estat i en una pròfuga de la llei en el nom de la pròpia llibertat.

Trobarà un amor que realment faci que el seu cor bategui? Trobarà la manera de enderrocar el fals govern que actua a la nova Amèrica? Aconseguirà obrir els ulls a una població cegada pels dirigents? Podrà mirar als ulls del futur amb algú que li agafi la mà?

L’autora novell Shannon Stoker ens relata amb una senzillesa i facilitat que s’agraeix molt a l’hora de llegir la fugida de la Mia i el rerefons més transcendental sobre el qüestionant de tot allò que se’ns imposa, la creació d’un criteri crític propi i el creixement personal com a eina per construir la nostra vida sobre els fonaments que nosaltres mateixos triem.

Una persecució que també podem traduir com la que internament fa la protagonista en el moment que desperta de la subordinació i comença a buscar-se a ella mateixa i a qüestionar-se qui és i qui vol arribar a ser.

De nou, hem de tornar a agrair al segell Fanbooks la recerca d’obres de gran qualitat adreçades al públic jove. Diverses temàtiques amb el denominador comú de la qualitat autoral, narrativa i el fons de pseudo-psicologia que també intenta desvetllar en els adolescents les preguntes fonamentals de la vida.

Una obra fantàstica que crec que no s’ha de deixar escapar doncs t’atrapa des de la primera plana fins que l’acabes, una novel·la que de vegades t’emmudeix, la seva crueltat vers el tracte cap a la dona pel fet que encara hi ha cultures que les menystenen i fan d’elles el que volen, però alhora t’omple d’esperança doncs si la Mia és capaç de jugar-se-la tant per buscar la seva llibertat, pot ser empàtic i encoratjador per tal que les joves creixin i es desenvolupin en la seva feminitat valorant-se i estimant-se com tot allò que poden arribar a ser al llarg de la seva vida.

Una novel·la que donarà que parlar i una autora que espero que hagi entrat al món de les lletres per quedar-s’hi.