dimarts, 10 de desembre del 2013

Zona prohibida



Ens trobem de nou amb una novel·la juvenil de la mà de Fanbooks, un segell que respecta al públic adolescent oferint-li lectures i autors de gran talent i unes histories que a més de despertar en ells el gaudir per la lectura els desperta la consciència i els anima a pensar de manera crítica sobre el seu entorn mostrant-los nombroses aventures que les poden traduir en fets quotidians i particulars de cada un d’ells.

En aquest cas, tenim el gust de parlar-vos de Zona prohibida, un llibre que ens explica la historia de dues bessones que estudien en una escola molt restrictiva i aïllada per tal de preparar-les per ser les líders del futur on podran combatre una gran pandèmia.

El que ignoren és que mentre aprenen el millor de les lletres i les ciències per un futur, desconeixen la realitat i el marc actual on es troben així com les relacions interpersonals i emotives. 

Els mestres són hologrames privats d’emocions i més d’un centenar d’alumnes busquen refugi entre les unes i les altres donant-nos referències sobre la importància del contacte i el tracte humà. 

És entre humans que ens humanitzem i això ho demostren de manera molt clara les dues bessones protagonistes de l’aventura. La Daia, narradora de la historia, és una noia dependent de la seva germana, un tant poruga i molt cerebral; la Inje és la bessona forta, amb una personalitat valenta, tenaç, decidida i resolutiva on les emocions dominen els seus pensaments. 

Ambdues noies tenen un codi secret consistent en 5 pedres que volen dir que s’han de reunir a la seva cabana secreta per parlar. 5 pedres que simbolitzen molt més que això i que les condueix a un lloc i a unes idees i records que només elles coneixen.

Sembla que estan preparades per solucionar la pandèmia futura però molt abans hauran de fugir de l’escola i buscar refugis a causa de mil catàstrofes i intorpedis que els aniran succeint començant per la gran inundació.

Un cop més, és només amb la força del treball en equip que se’n sortiran i ajudades pels seus amics com en Viggo, l’Anke i molts més, arribaran a trobar la sortida al conflicte real i a allò que l’escola els suposava. 

En David Cirici treu a relluir la seva ploma més àgil i dinàmica per exposar les preguntes sobre la preparació del futur, el tractament de l’ara, els valors de la família i l’amistat i el caràcter crític amb el que han de créixer tots els joves. 

Veritats imposades es veuran enfrontades al món real i crític. Qui en sortirà vencedor? Com s’ho faran? Descobriran masses coses sobre el lloc que les aïllava sota el pretext de la protecció i la seguretat?

Aquestes preguntes trobaran respostes al llibre guanyador del Premi Ramon Muntaner 2013, un premi merescudíssim tant per la trama de la historia, la profunditat  dels personatges i el missatge que transmet a les ments adolescents teixint un text unitari agraïdíssim de llegir i gaudir.

I ja sabeu, si mai veieu les 5 pedretes fent una mena de semicercle, ens trobem a la cabana. Aixequeu la vista, doncs els símbol també pot estar escrit en el cel.