diumenge, 10 de gener del 2016

Melmelades Casolanes. Mini receptari



Per Maria Valle Viña

 
Cossetània Edicions ens apropa el segon llibre dels seus mini receptaris i en aquest cas trobem les Melmelades casolanes, podem trobar aquest mini receptari a un preu molt econòmic.  

Aquest llibre aplega les receptes més conegudes del món de les melmelades i les confitures, per passar després a l’experimentació que ofereixen els xútneis (conserves agredolces per acompanyar carns, aviram, patés i formatges...) i les gelees. 

Totes han estat experimentades, repetides i millorades fins a tenir la certesa que realment surten bé. A la introducció les autores ens expliquen el significat de melmelada, confitura, xútnies i gelea, per a que ho coneguem amb profunditat. 

La Núria Duran es una de es autores, ha escrit alguns llibres en què agermana la seva formació professional i el seu coneixement de les plantes del país, amb la seva afició a la cuina, com ara La cuina del bosc/ Plantes silvestres comestibles, Plantes medicinals i Fruits i plantes silvestres comestibles.

La Montserrat Roig, es la segona autora, ha aportat la seva llarga experiència en l’elaboració de melmelades casolanes i ha dedicat moltes hores a la recerca i experimentació. El seu entusiasme encomanadís ha mantingut el foc viu durant tota l’etapa d’elaboració del llibre.

Voleu un tastet del que us trobareu al mini receptari? Us deixo amb la recepta de la “Confitura de carbassa i taronja”: 

Ingredients: 1 kg de carbassa, 1 kg de taronges, 1’2 kg de sucre.
Elaboració: Peleu les taronges i les carbasses, desfeu les taronges a grills i feu-ne bocins. Talleu les carbasses a daus. Barregeu-ho amb el sucre i deixeu-ho reposar tota una nit. L’endemà feu-ho coure durant una mitja hora, remenant i escumant sovint. Envaseu-la en pots de vidre prèviament escaldats i poseu-los en una olla amb aigua bullent durant 15 o 20 minuts. Deixeu-los refredar, eixugueu-lo es bé i etiqueteu-los. 



Habitacions tancades



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us tornem a parlar d’una amiga de la casa, la gran Care Santos que ja ens ha atrapat amb èxits de públic i de crítica com “Diamant Blau”, “Desig de xocolata” o “L’aire que respires”.

Realment cada llibre seu és un regal de la literatura per als nostres sentits, una novel·la de qualitat que segueix el seu segell personal però amb matisos diferents i sobretot una historia nova per narrar que ens agrada, ens enganxa i ens fa sentir molt bé.

Amb Habitacions tancades fem un viatge en el temps i ens plantem a la Barcelona modernista, una època d’esplendor on la cultura i la ciutat vivien un gran boom. 

La gran taca de documentació de l’autora sobre el moment històric ens fa entrar d’un salt a l’obra; des dels vestits fins a l’educació del moment, els carrers i el marc social  econòmic i polític ens transporten i ja no ens deixen sortir.

Aquest cop coneixerem a una nissaga poderosa plena de llums i ombres que es trasllada a un palauet del naixent del passeig de Gràcia.

Sabeu allò que diuen que saben més les parets que el propi cor? Creieu-me que si aquest palauet parlés seria una genialitat.

A través de les quatre generacions que coneixerem d’aquesta nissaga ens passejarem per la historia catalana i mundial acompanyats de múltiples personatges històrics reals barrejats amb d’altres que es ficcionen pel bon funcionament de la trama.

M’agrada molt la manera que té l’autora de presentar-nos a una jove, en aquest cas a la Violeta, que arriba a un lloc i es comença a qüestionar el seu passat. A qui no li hauria agradat saber al cent per cent com eren els seus avis i els seus avantpassats en múltiples camps i no nomes en la faceta que ens mostren a nosaltres?

La Violeta trobarà moltes cosses, potser masses... que posaran en judici a la seva família i la seva posició social.

Des de la fàbrica de Mataró fins al cor de Barcelona amaguen secrets que poc a poc anirà desxifrant fins arribar a redescobrir amb uns nous ulls a la seva família.

Una novel·la que us recomano molt que llegiu, i ara encara més que la podeu trobar a labutxaca!

Us animeu a acompanyar a la Violeta? Què descobrirà? És or tot allò que llueix?

Vinga, aneu cap a les llibreries i doneu respostes als interrogants!