divendres, 11 de setembre del 2015

Això és Catalunya

EL MEU PAÍS ÉS TAN PETIT
QUE DES DE DALT D’UN CAMPANAR
SEMPRE ES POT VEURE EL CAMPANAR VEÍ
Lluís Llach

Tal dia com avui celebrem la nostra identitat com a poble, posem com a bandera tot allò que ens fa únics i sentir-nos orgullosos de la nostra terra i ens posem les ales de la llibertat per remarcar allò que volem.

Perquè no ens entenen? Perquè se’ns nega la nostra identitat i tot allò pel que hem lluitat durant segles? Crec que estem en deute amb tots aquells que varen donar la seva vida per defensar uns ideals que ens apleguen a tots i que varen ser obligats a viure a l’ombra de la mediocritat.

Si us voleu regalar els sentits heu de sucumbir a Això és Catalunya una intensa i breu guia sobre tot allò que ens recalca com a territori únic al planeta.

Gràcies al text d’en Toni Terrades i a les fabuloses il·lustracions de l’Àlex Omist podem copsar el sentit únic de la terra catalana. Si, potser som un territori petit al nord-est de la península però la nostra història és mil·lenària i ens hem expandit gràcies a les nostres connexions marítimes i terrestres. 

Quaranta-una comarques i 946 municipis que bateguen ampliant els seus pulmons a l’estany de Sant Maurici, els aiguamolls de l’Empordà, la Costa Brava o el santuari de la Verge de Montserrat. Pot ser que amb tanta platja, muntanya, llacs i grans ciutats necessitem una dependència centralitzada?

Amb la nostra gastronomia tampoc hi ha lloc a dubtes: On podríem gaudir d’un pa amb tomàquet cent per cent català si no fos a Catalunya? Jo crec que és l’invent del segle! I si l’acompanyem d’un bon vi, un bon cava, una botifarra amb seques, all i oli i fins i tot per als més valents una bona escudella amb carn d’olla és incomparable a res que hom pugui tastar! Amb tanta varietat de conreus, pesca i ramaderia no és estrany tenir a casa nostre les millors Estrelles Michelin!

I la catedral del futbol que me’n dieu? Realment som molt més que un club, és una identitat, una pertinença, un joc net i unes ganes de conèixer món i presentar la nostra millor cara. No creieu que les Olimpíades de Barcelona 1992 varen ser de les més espectaculars i meravelloses? A més, amb caràcter català vam aprofitar per remodelar gran part de la ciutat!

Genis com Dalí, Gaudí i molts d’altres ens han deixat la seva empremta al llarg de tota la historia! Catalunya inspira! Sense cap dubte és un dels tres indrets més fotografiats a lo llarg i ample del globus terraqui!

Tradicions com el tió, el propi onze de setembre, l’amor per la cultura el dia de sant Jordi i els aplecs castellers ens ensenyen com som un poble inquiet que tot i modernitzar-se estima i respecta les seves arrels. 

Gràcies a Estrella Polar ens podem auto homenatjar i introduir als menuts de casa a la tradició i al respecte pel dia d’avui doncs el text és accessible i didàctic i el contingut visual de les il·lustracions ens ajuda molt a identificar allò més nostre.

És un gran llibre per un gran país. VISCA CATALUNYA I BONA DIADA A TOTHOM!