dijous, 7 d’agost del 2014

Mai no sé que fer fora de casa



De ben segur que ara, ben a prop de les vacances estivals, estem a la disjuntiva de que fer, que no fer o el que ens agradaria fer. Doncs bé, nosaltres ens hem trobat amb un títol ben atractiu que amaga grans tresors. Us hi animeu?

Es tracta de Mai no sé què fer fora de casa un recull de tretze contes clàssics d’autors universals passats pel sedàs, la contemporaneïtat i la ploma carregada de bones idees de la Neus Canyelles.

Ja coneixem a l’autora de les seves obres “Neu d’agost. Un llibre de memòries”, “Els vidres nets i altres contes”, “Cap d’Hornos”, “L’alè del búfal a l’hivern” i “La novel·la de Dickens”. Per nosaltres ha esdevingut una de les dames de la literatura contemporània catalana de capçalera i un referent a seguir que sempre ens sorprèn amb nous girs, noves propostes però sempre oferint-nos el seu segell que la fa única i irrepetible.

En aquests contes reinterpretats o re narrats podem entreveure l’esquelet de l’original però les pinzellades màgiques, subtils, ingenioses i perspicaces de l’autora ens obren la finestra a una nova mirada i a un punt de vista alternatiu.

Truman Capote, Jean Rhys, Hans Christian Andersen, Katherine Mansfield o Dorothy Parker no s’escapen de la llista i queden immortalitzats d’una manera espectacular. 

Reconec que hi ha contes que no havia llegit l’original i m’ha faltat temps per buscar-los i llegir-los per tal de comparar. Per ser totalment sincers crec que el pas del temps i els canvis socials els han cuidat transformant-los en obres de culte però la revisió de l’autora ens apropa aquests vells amics d’una manera més amena i atractiva.

De la mà de Proa podem gaudir d’aquesta obra guanyadora del Premi Mercè Rodoreda 2013 i reconèixer que per jugar amb les paraules, crear histories i inventar nous prismes és un do de només uns quants afortunats.

Després de la lectura he pensat molt en que opinarien els escriptors dels originals... Els agradaria que es toquessin les seves lletres? Els molestaria? Voldrien conèixer a la guanyadora del premi?

El que sé segur és que amb la entrevista que us oferirem demà veureu com a més de ser una gran escriptora que ens encisa amb la seva prosa és una gran persona dotada d’humilitat, gentilesa i una gran passió per l’escriptura.

Us animeu a anar a la cita? Jo de vosaltres no me la perdria!

Si no sabeu que fer fora de casa o a casa, no ho dubteu més, aquesta lectura us omplirà l’ànima i quedarà latent a la vostra ment durant molt de temps.