dijous, 9 de gener del 2014

No et refiïs de Peter Pan



Una de les primeres novel·les negres en majúscules que us volem aconsellar per aquest any és sense cap mena de dubte No et refiïs de Peter Pan de l’aclamat autor John Verdon reconegut per obres exitoses tant en vendes com de cara a la crítica.

Les seves obres predecessores, “Sé el que estàs pensant”, “No obris els ulls” i “Deixa en pau al dimoni” ja ens han mostrat l’univers Verdon on el thriller és el protagonista principal acompanyat de grans dosis de investigacions, enigmes a resoldre i uns personatges que et sorprenen plana a plana convertint al seu narrador en el mestre del suspens, la intriga i la novel·la negra.

Proa aposta aquest cop per un autor aclamat i pel color negre de l’elegància, la maduresa i alhora símil de la foscor tenebrosa de les ments més macabres.

En aquesta novel·la, en Dave Gurney renuncia a la vida estereotipada de jubilat, odia les tardes llarguíssimes i veure com la vida li va passant per davant esdevenint un mer espectador de l’espectacle del món.

La seva apatia i el seu soporífer avorriment es veu alleugerit quan el seu amic i excompany li demana ajuda per reobrir el cas Spatler, un cas que es va tancar de manera precipitada sense proves i en circumstancies més que dubtoses.

Carl Spatler un home riquíssim va ser assassinat per un sicari en el funeral de la seva mare. Mentre totes les mires policials acusen a la Kay i la tanquen a cadena perpetua, les sospites venen perquè li és infidel i sembla que l’amor no era el seu puntal al matrimoni. Son raons suficients? En Jack i en Dave estan convençuts que no.

Un cop més, el nostre amic protagonista es veurà endinsat en un món d’investigació, personatges corruptes, soborns i ments malaltes, tot i que el que més han de témer és el cap mafiós Petros Panikos conegut pels seus seguidors amb el pseudònim Peter Pan. 

En aquesta novel·la veiem com en Dave s’enfronta a una autentica màquina de matar, la persona sense escrúpols i més sinistra que mai ha creuat el seu camí.

Aconseguiran aquest parell descobrir les veritables causes de la mort d’en Carl Spatler? Deslliuraran la seva dona de la cadena perpetua a la que s’ha vist abocada? Descobriran qui és el veritable assassí? Podran deslligar-se de la màfia o s’hauran d’endinsar en aquest món per treure’n aigua clara?

Aquestes preguntes estan resoltes de manera majestuosa i amb el toc característic de l’autor en una novel·la que es fa curta, un llibre al que li demanes més pàgines i desitges que no acabi.

El seu ritme trepidant i enèrgic combina a la perfecció amb el caràcter dels protagonistes donant a la trama una dinàmica espectacular.

Esdeveniments i girs que sorprenen al lector enriqueixen una narració negra plena d’emocions, comportaments humans de justícia i d’injustícia portats al límit igual que l’amor i l’odi. Pols oposats i antònims que es donen la mà de manera constant i sense quedar gens artificial.

Pels seguidors de l’autor és una aposta segura doncs la seva essència hi és present però és un molt bon inici per aquells que encara l’han de descobrir

Una gran novel·la on la llum il·luminarà les ombres de la maldat.