dilluns, 25 de setembre del 2017

Rutes literàries de Barcelona



Aquesta vegada m’haureu de perdonar, he trigat més del que volia per presentar-vos aquest exemplar imprescindible, però amb la seva lectura no n’he tingut prou i l’he hagut de viure.

L’Editorial Meteora ens presenta un recull de Rutes literàries de Barcelona signada per Maria Nunes, una amant de les lletres que es viuen, es trepitgen i respires.

En aquest recull trobareu quatre rutes per descobrir quatre grans de la literatura catalana, racons perduts entre carrerons de la ciutat i novel·les que no haurien de mancar mai entre les nostres mans.

La primera ruta ens portarà de la mà a la Barcelona dels Àustries i la Inquisició (s.XVI) amb Teresa Juvé i la seva novel·la “La Trampa”. Aquesta ruta l’hem fet en família, els seus racons ens han transportat a la infantesa a part dels apunts de la novel·la, aquesta ruta es centra en el casc antic de la ciutat, un barri que personalment he viscut des de petita, la meva mare va néixer davant la Catedral, els avis es van casar a la Basílica dels sants Just i Pastor, la mare va ser batejada a la Catedral i es va casar a l’Església de Santa Anna, anar a comprar els dissabtes a Santa Caterina i els diumenges prendre uns calamars a la Plaça Reial era un costum que es va traduir en tradició.

Amb aquesta ruta he descobert moltes curiositats que no sabia i he vist amb altres ulls allò que era un record a grans pinzellades amb detalls puntualitzats i contextualitzats en una prosa que vaig gaudir fa anys.

La segona ruta ens porta a la Barcelona del s. XIX amb la prosa de Narcís Oller “La papallona”, “La febre d’or” i “Pilar Prim”, tres rutes que es poden fer juntes o per separat, una joia com la nostra Rambla que tots portem al cor.

La tercera ruta ens transportarà a la Barcelona del s.XX (dècada dels anys 20) de la mà de Josep M. de Sagarra amb la seva gran novel·la “Vida Privada” i la darrera ruta ens apropa a la Barcelona del s.XX (els anys de la grisor) de la mà de Montserrat Roig amb les seves novel·les “Ramona, adéu” i “El temps de les cireres”.

Aquest volum és com un revulsiu, si feu les rutes descobrireu unes lectures on la nostra ciutat és transforma en un personatge principal, si ja coneixeu les novel·les us hi endinsareu com uns nens amb sabates noves.

Crec que ja he parlat amb el cor, ara toca ser més formal i parlar del volum en si, un exemplar viu on al principi de cada ruta literària se’ns presenta l’autor i es contextualitza la novel·la, a cada parada de la ruta es marca el punt de la novel·la, ens cedeix el fragment i l’autora ens regala allò que és bo saber i molts no sabem.

Al llarg del volum trobarem breus il·lustracions a blanc i negre, com apunt fets davant el que se’ns vol mostrar signades per Josep Maria Farré Mateu, qui amb traços i detalls retrata el passat i el present d’una gran ciutat i per a ments curioses rere cada ruta trobareu una amplia bibliografia per a descobrir-ne més.

I si sou una mica despistats, al final del volum trobareu un planell per a cada ruta.

Només puc remarcar que aquest exemplar és viu i us vol acompanyar per una ciutat construïda per paper i tinta. I com a docent una excel·lent aposta per els estudiants de literatura catalana.