dijous, 3 de juliol del 2014

La filla de l'escocès



Per Àngela Sánchez Vicente


Una de les novel·les que venen de gust ara que comencen les vacances d’estiu és sense cap mena de dubte La filla de l’escocès, una obra on la història de Catalunya, Europea i Mundial es desenvolupa al mateix temps que la trama principal i familiar de la nostra nova amiga i protagonista.

La novel·la en si ens presenta a la Maureen, la filla de la propietària d’una fonda que apareix morta a la seva habitació. ¿Principals sospites? La mare té una mitja al coll i un dispeser registrat con a John Smith que desapareix.

¿Ens podem guiar per les primeres impressions i lligar els dos esdeveniments tancant la porta a una investigació? Pel que ens ensenyen les primeres impressions i allò tan obvi mai és allò més vertader.

Amb la ploma plena de descripcions acurades de la Carme Melchor i amb un ritme trepidant que sap quan frenar i quan accelerar, ens endinsem a la vida de barri del Poble Sec en una època convulsa: la Primera Guerra Mundial, l’enfonsament del transatlàntic Lusitania, l’electrificació de Catalunya d’en Fred Pearson, la crisi de La Canadenca i les tensions socials a la ciutat coneguda com la Rosa de Foc.

Controlant els temes amb una gran veracitat fruit d’una documentació acurada, el teló de fons es fon amb la història de la Maureen creant uns certs paral·lelismes que ens deixen amb la boca oberta i el cor en un puny.

Reconec que amb la novel·la històrica sóc molt pera punyetes doncs em molesten molt els anacronismes o que els autors es facin petar bé o com a ells els convé certs períodes històrics; doncs bé, en aquesta novel·la no passa, l’autora adapta la Maureen a la realitat social que es va viure sense caure en tòpics ni en seqüencies recurrents.

La veiem patir i investigar tot allò que envolta l’assassinat de la seva mare alhora que intenta mantenir-se dempeus en una època turbulenta on causes i conseqüències de la Gran Guerra i tot els micro- esdeveniments que aquesta va comportar.

Un retrat que xoca però alhora t’hi situa a la perfecció, es nota que s’ha criat entre teles, dibuixos i il·lustracions doncs aquesta novel·la és molt fotogràfica i ens regala un detallisme que ens facilita la immersió a la història.

Què més podem dir de la Maureen? I de la seva mare? I de la família en general? Què va passar la nit de l’assassinat? Qui la va matar? Per què? 

És una novel·la tan adictiva i tan recomanable que no us desvetllarem res, millor que ho gaudiu de la mà de Proa que de nou ens regala una gran obra i ens cita amb una autora a tenir en compte en el món de les lletres.

Des de la Petita Llibreria ens en declarem fans i hem gaudit molt amb la seva lectura, si sou lectors voraços llanceu-vos-hi sense dubte i si sou una mica mandrosos i aquest estiu voleu pocs llibres però de gran qualitat us el recomanem de manera molt rotunda.

És un llibre rodó, agraït de llegir, fresc, àgil, molt ben documentat i amb la flaire de la Barcelona de la Primera Guerra Mundial.

Patiment, amor, dolor, amistat, interrogants i respostes són els ingredients d’una formula magistral.