dimarts, 25 de novembre del 2014

Mariona

Per Àngela Sánchez Vicente



Avui em fa por escriure, és una obra que sé que traspassarà generacions i sacsejarà consciències… però com ho puc explicar sense esbombar-ne part del contingut? 

Us parlo de Mariona, la darrera novel·la de la Pilar Rahola, una dona implicada a la política que analitza la història i es documenta dia a dia per tal d’oferir veracitat al seu públic i esdevenir una joia televisiva que no es deixa trepitjar i que defensa els seus ideals sempre des del respecte i l’amor a la seva terra.

Per a mi la Mariona és un mix entre ella mateixa en quan al caràcter més rebel i qüestionador i un xic d’homenatge a la Colometa de la gran Mercè Rodoreda en quan a la seva vida de soltera i a l’ambientació.

No sé si aquest fet ha estat voluntari o no però és genial, se’m posa la pell de gallina cada cop que rellegeixo segons quin fragment.

La història està ambientada a Barcelona, concretament a la vil·la de Gràcia a l’any 1924, any en que la Mariona està a punt de casar-se. Ella creu que és feliç i que la vida és amable amb ella i el seu entorn, però el marc històric anirà canviant i li traurà la ingenuïtat i credulitat que la caracteritzen.

Amb el seu marit i els seus fills s’embarcaran en un viatge cap a la supervivència personal mentre ens expliquen de manera detallada tot allò que succeí a la realitat del nostre context: revoltes, repressions, la industrialització, la primera vaga general, l’incipient republicanisme, la maçoneria i la renaixença. 

La seva vida canvia i al mateix temps que s’omple de por per les temudes lleves que roben els nanos i se’ls enduen, també s’omple de coratge, valentia i un fort caràcter que sustentarà a tota la família.

De la mà de La magrana podem viatjar en el temps i reflexionar sobre com se les varen veure els nostres pares o avis en un temps convuls que avançava sense cap manera d’aturar-lo, a més, també entendrem més el procés actual català.

La Pilar ens brinda una joia de la literatura que enamora i una protagonista que adorareu ja que és una coctelera a punt d’esclatar.

Si us agrada la seva manera de pensar i actuar heu de caure a la seva obra i si simplement voleu gaudir d’una gran història també hi heu de recórrer.

Us deixareu escapar la cita amb la Mariona? Així és com la Pilar Rahola ens la presenta.