dimarts, 4 de febrer del 2014

Educacionari



Des de La petita Llibreria, un blog literari, que us recordem, està format en un 90% per mestres de totes les especialitats, us volem apropar la darrera obra d’en Joan Manuel del Pozo, sota el títol d’Educacionari descobrirem petites píndoles de les que podem extreure grans dosis de reflexions sobre l’educació.

A Educacionari trobarem unes seixanta entrades ordenades alfabèticament que ens parlen sobre allò essencial en el món de l’educació. El terme en si “educació” és el centre de tot el volum però no penseu que és un aglutinament de conceptes narrats atzarosament.

Tenim dues vies de lectura: d’una banda, podem anar llegint allò que en cada moment ens fa falta per tal de reforçar els punts forts de la nostra tasca i detectar els principals problemes i intentar esmenar-los, d’altra banda, l’autor ens proposa quatre itineraris, petits agrupaments de conceptes que es poden posar sota els grans títols següents: emocionalitat, integritat, professionalitat i verbalitat.

L’autor, en Joan Manuel del Pozo ha aconseguit fer un llibre àgil, dinàmic, innovador, gens carregós i amb un llenguatge planer i entenedor sobre un món complex. Crec que és tot un encert la manera en que ens el presenta, el format és fresc, enginyós i alhora disposa d’un fil que si anem estirant tots els mots o conceptes estan connectats i presentats amb un criteri excepcional.

La seva empremta també juga un paper important doncs no només ens dóna coneixements sinó que la seva opinió queda palesa i ens serveix per dibuixar una mica més el pla d’acció que hem de dur a terme per tal de no quedar aturats en el temps i poder reflexionar sobre el magisteri i seguir vivint la nostra professió amb la passió intacta.

Com a mestra crec que ha estat una lectura imprescindible en aquests moments, sovint, a les aules, repetim any rere any els mateixos errors sense adonar-nos que els temps, els contextos i molts altres factors canvien constantment i hem d’estar preparats per fer-hi front de la millor manera possible.

De la mà d’Edicions 62, tenim el regal perfecte per a qualsevol mestre: mestres novells, a aquells que estan patint el “self burning”, als que encara estan estudiant per convertir-se’n o per a tota la societat. 

Recordem que sempre, ja sigui dins una aula o fora estem essent mestres i referents per el nostre entorn, hem de ser curosos i, sobretot lluitar per una educació integral dels nanos.

Ser mestre és molt més que enganxar gumets i cantar cançons, és treballar amb les famílies i la societat per tal de preparar als menuts pel món real i oferir-los coneixements i eines per un demà que esperem que sigui molt millor.

Si voleu saber una mica més de l’autor, demà tindrem el plaer de compartir amb vosaltres una breu entrevista que ens va concedir de manera molt gentil. Un home que ha viscut el magisteri des de múltiples facetes però sempre està disposat a  créixer una mica més, a transmetre’ns una mica de tot allò que ell ha anat aprenent i a encoratjar-nos per desenvolupar la nostra tasca amb la importància social que té.