diumenge, 19 de gener del 2014

Amors gairebé eterns



Cossetània edicions ens presenta dins la seva col·lecció més adulta “de pèl a pèl” l’última publicació de Josep Igual, un autor que ha publicat tant en vers com en prosa i que fins i tot ha musicat textos propis i d’altres autors com a cantautor. Col·laborador com articulista en diverses publicacions periodístiques, culturals i literàries ens presenta Amors gairebé eterns.

Un recull de relats breus on els protagonistes ens mostren les seves més profundes perversions i desitjos en el camp horitzontal, tot un ventall de postures, de jocs de parella, de trios i de tendències emmarcats en histories força quotidianes on la nit mostra aspectes amagats als ulls del dia.

La ploma de l’autor es revela com una força pròpia, és nota la visió masculina del desig i de les pulsions més bàsiques, una perspectiva més crua i visceral enfront les plomes femenines que envolten el temes de llit amb una mica de romanticisme, amb una aura més càlida cosa que l’autor reflexa en alguns dels seus personatges femenins, dones amb marits infidels, dones que busquen una mica més enllà.

Els personatges masculins són en molts casos freds, sense lligams, encara que mostren empatia i amistat sincera.

Els reculls són curts, ràpids de llegir, n’hi ha per a tots els gustos i colors, no espereu gaires floritures ni complicacions sentimentals, l’autor no s’amaga entre ombres, diu les coses pel seu nom, amb naturalitat i donant personalitats molt marcades a cada personatge per copsar en poques paraules una plenitud argumental.

Certament combrego amb la idea de la contraportada on es defineix l’autor com un dels més incisius i singulars de la literatura catalana actual.

Rere una portada on s’emmanillen els talons d’unes sabates de taló vermelles, la ment pot començar a divagar i copsar la filosofia que amaga aquesta imatge provocativa. 

Ens estem acostumant a trobar lectures eròtiques amagades entre l’amor i el sentiment, on són les dones les que porten la veu cantant i ens expliquen la seva història, un gènere en expansió dirigit a dones romàntiques que busquen una mica més de picant al seu món rosa, però en Amors gairebé eterns són els homes els que expliquen les seves experiències, allò que busquen, allò que necessiten i que aconsegueixen.

Una lectura per a ments obertes, majors d’edat i sense prejudicis. Una lectura que pot agradar més o menys, que pot considerar-se per si mateixa com una experiència i que pot provocar critiques entre els sectors més conservadors.

Una visió crua del sexe en petites píndoles.