dimecres, 27 de setembre del 2017

La casa de la frontera



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui ens retrobem amb el grandíssim autor Rafael Vallbona. Un home que respecta al seu públic lector i sempre ofereix histories en les que val la pena ficar el nas i capbussar-s’hi sense cap mena de por. 

Totes les seves obres ens indiquen que a més de ser un autor incansable i treballador té un segell de qualitat que ens aporta una garantia de retrobar-nos amb una historia que no ens deixarà indiferents i que ens agradarà refugiar-nos en les seves planes. 

Us animeu a descobrir la seva darrera obra mereixedora del Premi BBVA Sant Joan d’enguany? Vinga va! No us el podeu perdre!

Sota el títol La casa de la frontera trobareu una historia vital de cinc generacions en las que els propis protagonistes deixaran un espai molt significatiu i simbòlic a l’espai físic on succeeix l’acció.

En el petit enclavament de la frontera, més concretament al barri de la duana de Puigcerdà hi ha una casa que ha estat testimoni del pas del temps des de finals del segle XIX fins avui.

Una terra en que molts han enterrat els seus somnis, d’altres han fet brollar les seves llàgrimes i on també hi ha sang i suor amb l’anhel de sempre tornar-hi i que perduri a la família essent com un emblema per ells.

Amb descripcions més que fotogràfiques i amb el marc històric perfectament ben explicat sobre les dues Guerres Mundials, la Guerra Civil, els refugiats, les modernitats dels anys 60 i l’impacte de cada succés ens trobem amb una nissaga que les ha passat de tots colors.

La transformació de l’hostal en botiga de queviures amb bar i posteriorment en botiga d’esports no ha canviat el batec dels qui hi viuen i ho visiten. Sembla que fins i tot nosaltres, els lectors puguem gaudir d’aquell paratge tan particular entre l’anar i tornar de la gent.

La família Grau ha fet mans i mànigues per tal de complir els seus somnis a la frontera. Ho hauran aconseguit?

És una terra on han fet les seves arrels, on han sentit la curiositat pel món, on s’han enamorat, on han tingut fills. Han crescut allà, són fills d’allà i testimonis de la feina dels seus pares superant la negror de la Guerra, les primeres il·lusions, el desig de tornar... La casa de la frontera és el seu refugi es transformi en el que es transformi, és el seu lloc en el món.

Voleu conèixer a la família Grau? 

De la mà d’Edicions 62 i gràcies a la prosa majestuosa de l’autor teniu l’oportunitat d’anar a l’encontre d’unes persones màgiques, entranyables i que des d’ara ja són eternes.