dilluns, 12 de maig del 2014

Messi



Àngela Sánchez Vicente


Parlem de futbol? Quina paraula us ve a la ment? Moltes? I noms propis? Quin us ve a la ment? A mi només un: Leo Messi, el futbolista.

A Messi, el llibre biogràfic de la figura per excel·lència del futbol actual i de tots els temps podem trobar una definició profunda i holística del que ha estat la seva vida personal i professional d’una manera acurada, molt documentada i amb una grandíssima dosi de respecte i admiració per part de l’autor, una altre gran figura del futbol, en Guillem Balagué.

L’autor del best-seller “A season on the brink” on retrata la victòria de la Lliga de Campions 2004-2005 del Liverpool i autor de la biografia “Pep Guardiola: Another way of winning” ens regala una fotografia en moviment de la gran figura del futbol, l’immortalitza com si fes un homenatge a l’heroi sense oblidar la persona i el camí que ha hagut de recórrer per tal d’adquirir el merescudíssim reconeixement actual.

Aquest llibre que podem dir que està articulat en tres parts ens emociona i ens fa pensar en un Leo amb moltes vessants i diversos moments vitals.

En el primer veiem una infància a Rosario on en Leo mostrava la passió però d’altres problemes el frenaven. Un nen bufó, d’aquells que et menjaries a petons i no et cansaries d’abraçar fa de les seves dificultats un triomf i ens mostra com va lluitar per la seva passió a “canchas” on s’empastifava de fang i gaudia d’allò que feia sense pensar massa en el que li podria arribar a passar uns anys després.

En el segon bloc aterrem amb ell a Barcelona, el seu procés de formació a la masia s’ajunta amb la melancolia de la seva terra enyorada i la seva família que té un peu a cada continent però la mirada fixe en la felicitat del nen. 

Pas a pas va anar pujant i amb en Frank Rijkaard ascendeix del tot però es desinfla com un globus doncs potser encara el seu moment no havia arribat, el que si que havia aconseguit era la consciencia del seu futur: seria un futbolista que treballaria cada dia per ser el millor, per superar-se a si mateix i per demostrar que la seva proesa no va ser fruit de la sort ni de l’atzar, va ser el somni perseguit amb molt de treball i esperança.

El darrer bloc el titula “el cim” i retrata l’època Guardiola on se li va donar màniga ample perquè es transformés en la fera que es ara, un animal futbolístic per al qual no hi ha límits. Hi ha un record? Ell el supera. S’ha de treballar en equip? Ell us en ensenyarà. 

Crec que el seu cim encara està per arribar i sobretot que el que el fa gran es la seva personalitat generosa, humil, respectuós, agraït i donat als demés.

Columna aposta per una biografia on context, persona i personatge s’entrellacen de manera majestuosa per tal de que entenguem allò que el mou, el motiva i el fa buscar cims cada cop més elevats.

El llibre del futbolista que serà recordat a través del temps.

Impressionant!