dilluns, 23 de juny del 2014

Les bruixes es pentinen



¿Voleu descobrir el secret que s’amaga rere la mitologia i la realitat de la bruixeria? ¿Com eren i com són les bruixes?... sota un títol molt musical que encoratja un conjur de la nostra infantesa Les bruixes es pentinen us seduirà i embruixarà de tal manera que us serà impossible deixar de llegir.

Aquest volum és divideix en dues parts, a la primera descobrirem el món de les bruixes, la seva història al llarg del pas dels temps, els objectes màgics que les acompanyen com la pinta, els amulets, les sabates, el mirall, l’escombra voladora o el fus de cosir, entre molts d’altres.

Les bruixes s’han acostat des de la nostra infantesa entre les planes dels contes populars i rondalles, i no deixen d’aparèixer i desaparèixer dins la literatura ja sigui per la mà de Shakespeare o d’Umberto Eco. 

També cada contrada té refranys on elles en són protagonistes i tot i que el seu origen és incert i la procedència dubtosa no han deixat d’esporuguir als més beats i seduir als més agosarats.

Parlarem de màgia blanca, del sisè sentit de les dones, de dones erudites en temps dominats pels homes, nigromància i potser d’alguna fada. 

La importància de l’època de la Santa Inquisició que va actuar com a martell executor, però ¿parlem realment de bruixeria o d’ignorància?

A la segona part d’aquest volum ens centrem en la bruixeria a casa nostra, de les bruixes catalanes, podrem desentrellar un mapa on les bruixes varen ser condemnades per uns i apreciades per d’altres.

El nostre calendari actual està farcit de festes sobre màgia com “Fira del solstici d’estiu” a Canyelles o “Nit de bruixes” a Sant Joan de les Abadesses.

¿Què va transformar a unes dones belles i sàvies en essers lletjos i esfereïdors?

Si voleu descobrir perquè hi ha gent que porta la roba del revés o la importància de les plantes i la saviesa de la Terra no us podeu perdre aquest volum clar i detallat, amb referencies bibliogràfiques molt acurades i amb la veu d’autors passats i presents que intenten mostrar la realitat de les bruixes. 

Pòrtic amb en Joan Soler i Amigó, Premi Nacional de Cultura Popular l’any 2006, i la Roser Pubill i Porta, llicenciada en Filologia Romànica i DEA en Geografia Humana, ens regalen una conjura màgica pels sentits.

No us puc dir si crec en les bruixes o no, però si que renego amb elles i alguna vegada m’he creuat amb alguna mala bruixa, m’agradaria creure que la ignorància i l’enveja d’alguns les va transformar en màrtirs i que els seus encanteris conjuraven amors i remeis, encara que d’ovelles negres n’hi ha a totes les famílies.

Avui, nit de Sant Joan, nit de foc i fogueres, nit màgica i de somnis, mireu a la lluna i pot ser descobrireu una ombra en una escombra.