dimarts, 17 de maig del 2016

Misteris de Catalunya per passar por



Avui ens retrobem amb una vella amiga amb ploma irònica i afilada, vàrem descobrir a Sylvia Lagarda-Mata amb “Misteris deBarcelona per no dormir” i “El diable és català” ambdues publicades per Angle Editorial.  

Avui ens vol convidar a descobrir els Misteris de Catalunya per passar por, una guia de fets esgarrifosos i llegendes terrorífiques. Espero que estigueu preparats per passar por i gaudiu d’aquestes 29 històries basades en fets reals (o gairebé reals).

Sabíeu que a Cardona hi ha un castell amb fantasma? Que als Pirineus  s’hi van veure simiots monstruosos? Que a Montserrat van veure Ovnis? Aquestes petites preguntes son només un breu apunt d’allò que s’amaga fosc i obscur a la nostra terra.

Aquestes histories son breus relats que xiuxiuegen udols del passat, cadenes que s’arrosseguen i aquells malsons que de petits ens aterrien de nit i ara que ja hem crescut llegim amb més o menys respecte, per si de cas, i que ens agrada comentar mentre fem petar la xerrada amb els amics.

Cada una d’aquestes histories aporta al seu final una explicació de caire històric o etimològic sobre el tema tractat, a més podreu trobar entre les seves planes diversos codis QR per ampliar l’experiència sobre cada tema tractat, una aportació moderna que fa anar més enllà el volum en general.

M’agraden molt aquest tipus de reculls, són dinàmics, donen al lector la llibertat de començar per on volen, per aquella historia que els atrau més creant una mena de diàleg més fluid amb l’escriptor, en aquests casos tinc la sensació que no estic escoltant un monòleg que haig d’empassar fins arribar al final per copsar una idea global, aquí la darrera paraula la te cada lector al triar l’ordre i la importància de cada lectura de manera individual.
 
Per descomptat i no menys important m’agradaria destacar les il·lustracions a blanc i negre de Guillermo Capacés en les quals es copsa l’essència de la llegenda o historia que ens estan explicant.

Una recomanació per gaudir mentre se us posa la pell de gallina i us pregunteu si seran veritat o no, però com tot en aquesta vida, els misteris són precisament això i les llegendes acostumen a tenir un naixement real encara que generació rere generació cada un li afegeix el seu propi toc de gracia.

Us deixo un petit tastet que us deixarà amb ganes de més.