dimecres, 2 d’octubre del 2013

Canadà



Per Àngela Sánchez Vicente


Com a seguidors de l’obra d’en Richard Ford, estem d’enhorabona doncs podem gaudir de la seva darrera novel·la i volem compartir amb vosaltres les impressions que ens ha transmès.

D’aquest autor podem dir que només esperem obres magistrals doncs les seves anteriors novel·les “El cronista d’esports”, “El dia de la Independència” amb el qual va guanyar el premi Pulitzer i “Acció de Gràcies” ja ens van sorprendre per la documentació fotogràfica que ofereix al lector, la intensitat de les seves paraules i el missatge global que acaba transmetent.

Ara, podem tenir entre mans Canadà, una història que tracta la vida d’en Dell Parsons, un nano de quinze anys que veu com les accions i malifetes dels seus pares li repercutiran a la seva vida i li tocarà pagar part de les conseqüències.

Els seus pares roben un banc a Dakota del Nord; la seva germana bessona fuig a Califòrnia i ell fuig amb una família coneguda que l’apropen a la frontera canadenca per tal de que la seva custodia i tutela no caigui en mans d’estat.

Un cop allà, troba el seu lloc al món al costat del Arthur, un home fugitiu, enigmàtic, distant i amb una mala fama pel seu passat que el persegueix allà on vagi.

Aquesta història arrenca de manera molt rapida i, després, ens desgrana molt a poc a poc la manera en que el nostre amic protagonista se les empesca per entrar a la vida del seu nou company de camí així com la capacitat de redempció i perdó vers ell mateix i els seus pares.

A vegades, no tots els actes negatius es fan amb mal fi, això no es excusa per a la justícia ni per a ningú, però potser per la família saber el perquè de les coses pot alleugerir o incrementar el dolor.

En oposició a la seva bessona que s’esborra del mapa iniciant una nova vida de zero, en Dell no pot fer-ho, té massa preguntes sense respondre donant-li voltes al cap i no té caràcter per fer que aquestes caiguin en l’oblit.

Gràcies a Empúries podem tenir de nou la veu d’autor d’en Richard Ford sobre les nostres mans lectores.

Una historia que succeeix a partir d’un fet molt vulgar o freqüent, però l’important és tota la reflexió i viatge interior per les seves emocions, sentiments i circumstancies que fan els protagonistes construïts de manera magistral i dotats de mil matisos que els carrega de caràcter i personalitat.

Una obra que pels seus paisatges i escenaris és molt de tardor així que ara que vénen dies de castanyes i moscatell, jo no em perdria l’oportunitat de gaudir d’aquesta novel·la aprofitant els primers dies de fred.

Un pla genial per un cap de setmana, un viatge al Canadà sense moure’s de casa, una aventura que no et deixarà impassible. Un cop llegida ja no ets el mateix i sents una curiositat voraç pels altres títols de l’autor.

Ara que vénen de gust els primers freds, traslladem-nos al Canadà i no jutgem als demés per les superficialitats.