dimecres, 20 de juliol del 2016

El viaje



Por Ángela Sánchez Vicente


Hoy de la mano de Impedimenta os presentamos el XVII Premi Llibreter 2016. Un merecidísimo premio a una obra que no os dejará indiferentes.


Con un semblante aniñado me adentro en este cuento ilustrado de una grandísima calidad visual; mis primeros pensamientos mientras voy a mi escritorio es que me encontraré con un cuento interesante pero al fin y al cabo, un cuento. 

¡Ai! Las apariencias engañan. Estamos demasiado acostumbrados que escribir para los pequeños de la casa es tarea fácil y sujeta a muchos clichés pero por suerte emergen obras como esta para demostrarnos que hay que ofrecer a los niños obras de calidad y que les traten con respeto a la vez que les inviten a ir más allá de la lectura y ayudarles a conformar un hábito literario más personal y especial.

En El Viaje conoceremos a una familia que por conflictos bélicos tendrán que dejar todo lo que conocen para adentrarse a la aventura de la huida. 

Trata el tema de la pérdida de uno de los padres con naturalidad a la vez que la fortaleza de la madre para colgarse toda la responsabilidad a sus hombros aunque tenga ganas de quebrarse y llorar.

La travesía parece no acabar; hay fronteras, muros, personas que no quieren que avancen y aunque amenicen este viaje con historias fantásticas se nota el miedo y la incertidumbre que les inunda.

La autora, Francesca Sanna, combina  a la perfección el mensaje escrito con la información visual que aportan las ilustraciones.

Pone la piel de gallina como expresa el miedo con una página totalmente negra y como este negro se extiende hasta que el rojo del peligro se apodera de ellos y solo les abandona cuando realmente pueden avanzar.

Es una grandísima propuesta didáctica para introducir a los más pequeños el sentido de la inmigración y de los refugiados. Es una manera sutil de mostrarles como ellos no son el enemigo sino que son víctimas que tienen miedo, carencias y muchísima historia que han tenido que dejar atrás a la fuerza.

Realmente Impedimenta nos tiene siempre gratas sorpresas pero este pasó más allá con el sello de La Pequeña Impedimenta ya es rizar el rizo para tener una biblioteca perfecta.

¿Queréis acompañar a esta familia en su particular viaje?


El gran llibre dels Mites Grecs



Avui començaré amb una frase del autor sense dir-vos el títol: “Els mites contenen les esperances i els somnis de tota la humanitat”, així és com us vull presentar un llibre que ens presenta Estrella Polar per als menuts de la casa però que a mi m’agradaria recomanar per a tots els públics.

El gran llibre dels mites grecs és un recull de dotze histories que molts de nosaltres coneixem ja sigui perquè ens h han explicat a l’escola o pel fet de ser aventures de terres llunyanes on els homes s’enfrontaran als Deus de l’Olimp i a les seves trampes.

Eric A. Kimmel ha seleccionat en aquest recull “Prometeu”, “La capsa de Pandora”, “Persèfone i Hades”, “Ecos i Narcís”, “Aracne”, “Pigmalió i Galatea”, “El Rei Mides”, “Orfeu i Eurídice”, “Jàson i el velló d’or”, “Dèdal i Ícar”, “Teseu i el minotaure” i “Perseu i medusa”, tots ells explicats amb un llenguatge molt planer, amb una presentació amb lletra gran pels menuts i unes il·lustracions acurades, boniques i que acompanyen el text, aquestes són obra de Pep Montserrat.

A tots els menuts els agraden els contes d’aventures, on essers fantàstics com un minotaure acaben perdent en el seu propi laberint a mans d’una persona com ells, histories romàntiques on les diferencies no han de marcar restriccions i la bellesa preval a la foscor.

Personalment trobo la mitologia fascinant, la idea de que uns Deus governin la humanitat des d’una muntanya i que en molts casos una simple persona de bon cor els espatlli les seves guerres entre panteons és apassionant.

Moltes pel·lícules juvenils i no tan juvenils agafen les arrels mitològiques per mostrar-nos un món de fantasia, de perills i de grans aventures, però el nostre jovent moltes vegades es perd pel camí ja que no té un referent per a comprendre qui són els centaures, quin Déu era de cada cosa, etc...

Avui teniu l’oportunitat no tan sols d’enriquir la cultura del més menuts, sinó també de divertir-los amb grans epopeies i de poder compartir-les amb vosaltres. A més, és molt adequat per a lectors que comencen a agafar confiança en la lectura.

Un llibre infantil com els d’abans, ric en contingut, amb grans il·lustracions i un enquadernat de qualitat a un preu molt ajustat. Esperem que el Rei Mides no l’atrapi o no el podrà llegir.

Un imprescindible per a tothom, jo no penso deixar anar el meu exemplar, és el meu petit tresor per gaudir a petits glops prenent el sol.