divendres, 20 de juny del 2014

La vacant imprevista



Per Maria Valle Viña


Es considera que s’ha produït una vacant imprevista: quan un regidor no pronuncia la declaració d’acceptació del càrrec dins del termini establert; o en el moment de la recepció de la seva carta de renúncia; o el dia de la seva mort. És a causa de la tercera opció, per la qual el petit poble de Pagford es veu de sobte amb la vacant imprevista d’un dels regidors del seu ajuntament. 

Quan el Barry Fairbrother mor inesperadament amb poc més de quaranta anys, tot el poble de Pagford queda tocat. Pagford és un poble típicament anglès, amb una plaça bonica i una església, però el que s’amaga rere una aparença tranquil·la és en realitat una guerra oberta entre els veïns: els rics s’enfronten amb els pobres, els adolescents amb els pares, les dones amb els marits i els professors amb els alumnes. 

Pagford no és pas el que semblava a primera vista. I la plaça que queda vacant a l’ajuntament aviat esdevé el catalitzador de la guerra més sonada que recorden els seus habitants. Qui triomfarà en unes eleccions plenes de passió, duplicitat i revelacions inesperades? 

A La vacant imprevista trobem una molt bona contextualització de Pagford, un poble fictici on tot aparenta ser molt tranquil, fins que la mort d’en Barry fa sortir tot l'odi entre veïns, les constants xafarderies, els recels, les hipocresies, les inseguretats i els secrets que hi ha darrera de cada casa. 

La editorial que ens presenta el llibre es labutxaca que, ofereix molta varietat de títols a partir dels amplíssims i excel·lents catàlegs de les editorials catalanes que ara conformen el Grup62. labutxaca vol posar a l'abast del lector tots els títols imprescindibles de la literatura clàssica i contemporània, catalana i universal, amb la cura i l'atenció al detall que la qualitat dels textos mereix.

El llibre que avui us presentem La Vacant Imprevista és una novel·la d’una autora que segur coneixereu ja que, J.K. Rowling és l’autora de la sèrie més coneguda mundialment, els set llibres de Harry Potter, publicats entre el 1998 i el 2008. Tots els llibres de la sèrie han venut més de quatre-cents cinquanta milions d’exemplars arreu del món, s’han publicat a més de dos-cents països, s’han convertit en vuit pel·lícules.

 J.K. Rowling ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva carrera, incloent-hi el Príncep d’Astúries, el Hans Christian Andersen o el de la Legió d’Honor de França. Contribueix a moltes causes benèfiques i és la fundadora de Lumos, que treballa per canviar les vides d’infants desfavorits. 

La vacant imprevista és la seva primera obra per adults i durant les primeres tres setmanes després de la publicació del llibre, es van vendre més d'un milió d'exemplars de l'edició en anglès, també podeu trobar “El cant del cucut” publicat per Proa i sota el pseudònim de Robert Galbraith.

Desprès de les novel·les fantàstiques amb les que J.K. Rowling ens ha enamorat, en aquest cas ens presenta una novel·la actual i realista. Per a tots aquells a qui els agradi l’autora, i tinguin curiositat per saber com és la seva literatura per adults, no ho dubteu i aconseguiu La vacant imprevista, segur que en tots els seus aspectes us sorprendrà.