dimecres, 4 de desembre del 2019

Petites faules


Per Àngela Sánchez Vicente

Un cop més ens rendim als encants literaris que ens presenta Comanegra. Breus títols que sense fer massa xivarri amaguen grans tresors de les lletres.

Tots ells són títols que conviden a anar molt més enllà de la lectura i la reflexió ja que són obres que pretenen que no quedem indiferents i intentem canviar la nostra manera de veure i entendre el món a través de la ploma de grans autors.

Avui recuperem les lletres més tímides d’en Franz Kafka, el mític escriptor de “La metamorfosi” anant molt més enllà del mite o del clixé de la seva obra per excel·lència.

A través de les Petites faules que se’ns presenta podem desgranar al autor en la seva vessant més intimista, més simple, més reposada i menys comercial.

L’autor va ser un home que va viure a una Europa de temps convulsos y alhora va veure com la seva família havia de lluitar per tirar endavant en una època en que Europa estava sumida a les ombres.

Presoner de les circumstàncies va desenvolupar el seu món interior i literari per tal de donar llum a les seves ombres.

La religió, la seva família, la figura del seu pare, el seu fort caràcter religiós, la humilitat i la contrarietat cap a la fama que anava adquirint, la seva malaltia... Es com si ell sempre volgués treure de la seva foscor un fil de colors per escriure les seves obres on el canvi i la llibertat havien de ser possibles i no només somnis.

En aquestes breus faules que ell en uns inicis no va voler que fossin obres principals podem veure perfils de la seva personalitat i de la seva manera de viure i entendre el món i el seu entorn.

Gràcies a la tasca de traducció i pròleg d’Anna Punsoda i a l’epíleg d’en Melcior Comes encara podem contextualitzar més els perquès d’aquests textos.

Realment es una llàstima que d’un autor que va marcar una època i tot un estil que es pot resumir en el seu propi nom quedi sovint relacionat a una sola obra icònica.

Per aquest motiu creiem que aquest breu recull ajuda a obrir els ulls al que és el llegat de la ploma de Franz Kafka i a tot el que encara ara ens pot transmetre.

No us perdeu la oportunitat de caure als encants del estil més kafkià i llegiu-lo, analitzeu-lo, gaudiu-lo i apreneu.

Segur que us sorprendrà positivament com a nosaltres.

És una obra breu, ben seleccionada i amb un format ben maco i còmode alhora que senyorial amb tapa dura.

És un imprescindible de les lletres clàssiques.