dijous, 22 de maig del 2014

Ales i pètals



Sou ànimes inquietes? Us enamora la natura? Creieu que cada ésser viu es digne d’admiració? Esteu d’enhorabona doncs podeu descobrir Ales i pètals.

En Celdoni Fonoll ens torna a regalar un llibre on els animals i les plantes en son les protagonistes, fruit d’una gran documentació ja ha versificat 600 espècies diferents d’animals i plantes. 

La seva poesia naturalista és una mostra d’amor a la natura alhora que una gran font didàctica per tots nosaltres. 

Fotografies d’una gran qualitat artístiques, poemes preciosos, explicacions sobre l’espècie amb una gran base teòrica i cançons fan de la extensa varietat dels Països Catalans un focus de mira per posar atenció. Poemes que a la seva veu embadaleixen al públic i cançons que a piano animem fins i tot al President de la Generalitat de Catalunya.

No hi ha res millor que anar a la natura amb ulls de nen, encantar-se amb qualsevol herba i investigar-la, tocar, olorar, sentir i connectar amb la Terra, la nostra mare i font de riquesa i biodiversitat.

En aquest cas en presenta setze ocells, vuit papallones i onze plantes. 

Amb el pròleg del Salvador Cardús i l’epíleg de la gran Lloll Bertran aconseguim una lectura amb un significat i una direcció molt concreta gràcies a l’aposta de Cossetània Edicions per aquest gran projecte. 

Personalment us recomano començar per aquell volum que més us agradi dels dotze que ja ha publicat i caureu a la xarxa de l’autor. La manera en que parla, l’amor amb el que els dedica el poema i l’admiració que s’entreveu en les seves paraules fan d’aquest fan de la natura un gran transmissor de la vida de les muntanyes, l’aire i el mar.

Si em permeteu us transcric el meu preferit:

PAPALLONA DE LA REINA

(Vanessa atalanta)
T’he vist al novembre
a dalt el parc Güell,
marronosa i negra,
taronja i blanc net.
Volaves enlaire
en petits grupets,
pro parada a terra
t’he observat més bé.
Sembla estrany, vanessa,
tan fràgil com ets,
que emigris i emprenguis
llargs desplaçaments.
Papallona reina,
 instint viatger.