dissabte, 9 de novembre del 2013

Misteris de Barcelona per no dormir



Misteris de Barcelona per no dormir és una enciclopèdia sobre els fets esgarrifosos que han passat al llarg del temps a la ciutat comtal, una guia sobre on anar a buscar el terror i els indrets que amaguen fenòmens fora del comú.

Per tal de fer-nos una idea, aquest llibre consta d’uns 28 capítols ben breus plens de documentació i rigorositat sobre l’esgarrifança que els dóna títol. 

Uns capítols tan atractius com Els pistolers de Barcelona, Cadàvers emparedats i tresors amagats, Assassinat a l’Hotel Ritz, El llibreter assassí o La làpida esquerdada ens susciten aquell sentiment de por i atracció alhora, dos emocions que van de la mà en aquest recull d’històries, anècdotes i llegendes de la capital catalana.

La seva autora, la Sylvia Lagarda-Mata, responsable del llibre “Fantasmes de Barcelona” torna a tractar el tema de l’ocultisme i allò que va més enllà de la raó amb respecte, una gran base de documentació i ens ofereix l’oportunitat de conèixer la nostra ciutat d’una manera més complerta.

Per acabar d’arrodonir el seu missatge i fer-lo més visual i terrorífic s’ajuda de la mà certera i el treball encertat de les il·lustracions d’en Guillermo Capacés Ezquerra.

Una recopilació que podria no tenir fi, doncs la cultura popular sempre ha estat plena d’històries de por, però la Sylvia en sap fer una tria i exposar-les des del punt de vista més real possible. Sovint pensem que hi ha coses que només passen a les pel·lícules o bé les passem per alt però el millor és no obviar-les i reconèixer el lloc que mereixen doncs no deixen de conformar el sentit únic i complert de què i com és Barcelona, la ciutat on vivim.

Gràcies a Angle podem tenir entre mans un llibre tan excepcional com aquest i alhora podem gaudir d’un llibre pròxim geogràficament i a nivell de narració.

Angle aposta fort per la coneixença i descobriment de la terra que trepitgem i estimem, pel que títols com “Guia Xafardera de Catalunya” d’Anna-Priscila Magriñá, “Barcelona Blaugrana” de Carles Viñas, que entre molts d’altres ens ajuden a copsar el sentit holístic de les paraules Barcelona i Catalunya. 

Aquest és un títol molt recomanable a tots aquells amants d’allò paranormal, per aquells inquiets que sempre volen aprendre alguna cosa més sobre les rajoles que trepitgen i per als amants d’una ciutat tan i tan complexa.

Amb la biblioteca que Angle ens ofereix per adults, podem conformar un costumari actualitzat sobre el nostre entorn i amb la col·lecció infantil protagonitzada pel Patufet els menuts de la casa començaran a tenir el sentit inquiet i belluguet ben arrelat. 

Per mi, la curiositat és la base de la cultura i un cop comences a llegir aquests llibres és un aprenentatge constant.

Jo en el vostre lloc no deixaria escapar aquest llibre, simplement fullejant-lo a la llibreria no el podreu tornar a deixar a la prestatgeria, ben bé com si fos una bruixeria.

Us desitjo una bona lectura i que el “canguelo” sigui suportable!