dissabte, 19 d’octubre del 2013

El noi que no tocava de peus a terra



Per Àngela Sánchez Vicente


Per fi tinc entre mans un llibre infanto-juvenil que respecte al lector i no li pren el pèl.

Sovint trobem d’una banda una literatura per al públic adolescent que s’apropa massa als llibres infantils amb trames tòpiques, personatges estereotipats i una superficialitat argumental massa evident que els avorreix massa i d’altre banda veiem molt públic de la ESO o Batxillerat que no toca un llibre així sigui obligatori doncs només els criden l’atenció sagues cinematogràfiques (vegis Crepuscle, Joc de trons o Harry Potter).

No podem dir que hi hagi un escriptor de referencia per a aquest públic.

Doncs bé, avui estic molt contenta de la lectura que he fet a El noi que no tocava de peus a terra, un llibre on el lector pot gaudir d’un teló de fons treballat, uns personatges rodons que van evolucionant al llarg de la història i esdevenen empàtics amb el lector.

L’historia d’en Barnaby és ben peculiar alhora que metafòrica, un noi que en el si d’una família molt tradicional i marcada pels convencionalismes i el que diran els demés te el do de no tocar de peus a terra. 

Poc a poc, el noi va dominant la situació que li succeeix i la accepta amb la il·lusió de veure món.

Fart del que pensen els seus progenitors i el seu entorn, el nostre amic decideix aixecar el vol i descobrir la riquesa física que l’envolta; la torre Chrysler, el Brasil, el continent Americà i el Canadà. 

Un viatge que l’aproparà a la gent dels territoris que l’ajudaran al llarg del seu camí i li farà veure la veritat oculta de les coses.

Perfectament il·lustrat per Oliver Jeffers podem oferir als nostres nanos la darrera novel·la d’en John Boyne, l’autor del best-seller “El noi del pijama de ratlles”.
 
Una lectura que farà les delícies del públic al que va adreçat però els seguidors de la ploma i la tinta de l’autor podran veure el més enllà del llibre i recordar el gustet dolç i l’esperit aventurer de la literatura jove i fresca.

Amb un llenguatge planer i proper al lector és impossible deixar el viatge d’en Barnaby a mitges, és una aventura que t’incita a girar el full una vegada i una altre i una altre més.

L’aposta de fanbooks per l’autor i la historia deixa palès l’esperit de la editorial per tenir una bona selecció de títols per als joves de la casa, tractats amb respecte i amb llibres que els conviden a somiar alhora que els desperta la capacitat de reflexió.

Un llibre molt recomanable per a lectures i amb àmplies capacitats didàctiques pel que fa al recorregut geogràfic que fa el nostre amic volador.

Sense cap dubte, és un bon inici per despertar el lector latent que tot jove duu a dins.