divendres, 5 de setembre del 2014

Com si fos ahir



Aprofitem el tret de sortida a la Setmana de la Literatura en Català per presentar-vos una joia, un diamant en brut titulat Com si fos ahir.

De la mà de la Teresa Muñoz descobrirem de quina manera els humans somatitzem a través del cos allò que no ens rutlla emocionalment. 

Això m’ha fet pensar en que quan no diem les coses amb paraules o gestos és el nostre cos el que parla... A vegades posem amb paraules coses que el nostre propi cos nega amb la gestualitat.

El mal de panxa i el nus a l’estómac ens indica nerviosisme, el mal de coll ens indica que hi ha alguna cosa a dir que no ens atrevim que passi de la gola, el mal de cap són pensaments que no paren de donar voltes i més voltes...

A vegades el cos ens envia senyals dient-nos que hem d’actuar, que hi ha un camí per córrer i decisions a prendre però la pregunta és: el sabem escoltar?

En aquesta disjuntiva trobem a la Sabina, la protagonista de tan especial novel·la, ella sent que la seva vida rutlla bé, que tot està en ordre però té un sentiment que l’oprimeix que cada dia va a més amb una intensitat que no la deixa viure en pau. 

Ella enfoca que no hi ha el problema doncs hi ha normalitat, potser aquí té un punt de partida. Què és la normalitat?

La normalitat és aquella bombolla on podem ser nosaltres mateixos sense preocupar-nos, la nostra zona de confort que només es modifica si nosaltres volem i que hi entra aquell que nosaltres volem. És com un espai privat on les ordres les imposem nosaltres mateixos però sempre pot haver l’amenaça del trencament d’aquesta normalitat.

El destí, la vida, les seves pròpies decisions fan que la seva normalitat s’esfondri i es trenqui... ja no hi ha normalitat... com a molt trobarà una normalitat modificada.

Què la incomoda? Què la farà canviar? Serà positiu per ella? Podrà enfrontar el futur sense el pes del passat?

De la mà d’Amsterdam podem gaudir i desgranar una historia que ens frapa, ens allibera de nosaltres mateixos i ens fa reflexionar sobre la condició humana.

Dotada d’una gran frescor i agilitat podem gaudir d’una prosa que només pot sortir d’una ploma sublim que estima les lletres i admira tot el món editorial. 

No us volem desvetllar res més de la trama doncs us convidem a tots a embriagar-vos d’aquesta gran novel·la on trobareu una protagonista amb una personalitat que us sorprendrà i amb la seva mare literària de la que esdevindreu seguidors en passejar-vos per les seves planes. 

Crec que en aquesta setmana literària teniu una cita ineludible amb l’autora i la novel·la!