dimecres, 7 de febrer del 2018

Magda



Per Àngela Sánchez Vicente


Prepareu-vos per una obra única, prepareu-vos per una obra dura, prepareu-vos doncs no en sortireu il·lesos...

De la ploma de la Meike Ziervogel mereixedora de premis tals com Irish Times Books Of The Year 2013, Observer Books Of The Year 2013, Guardian Readers’ Books Of The Year 2013 i el Short Listed For Guardian’s Not The Booker Prize 2013 brolla una historia a cavall entre la realitat i la ficció.

Una historia situada a les acaballes de la Segona Guerra Mundial i a la brutalitat del Tercer Reich que ens posarà els pèls de punta. 

No és el mateix llegir un llibre d’història que pot semblar una mica fred o llunyà que situar l’acció en uns protagonistes que s’amaguen entre la realitat i la ficció de l’escriptora.

A Magda coneixerem la vida d’aquesta dona tan vinculada al Führer de manera simple, directa i molt descriptiva.

La noia és filla il·legítima d’una minyona que no la vol massa i l’envia a diferents centres molt rígids i durs, fet que la porten a desenvolupar un caràcter autònom, fort i bastant intransigent.

Abaixar el cap o sobreviure... poques opcions li queden.

La veurem créixer i després de tanta repressió i austeritat buscarà sense cap mena de dubte pujar socialment i tenir una vida acomodada.

Trobarà l’amor o alguna cosa semblant en els braços del Joseph Goebbels, el ministre de propaganda de Hitler.

Però a vegades la vida és massa dura i tot i que veiem la dualitat entre els jueus i els alemanys podem observar a les pupil·les de la Magda una ombra i foscor, un alè de tristesa, ràbia i desesperació per ser algú que no cessen mai... Com acabarà aquesta historia? Podrà estimar de veritat al Joseph o als seus fills?

Al búnquer del Führer i ja abatuda pels anys trobem com la seva filla Helga és la seva antítesi i les reflexions entre mare i filla ens regalen un retrat sobre la maternitat i les relacions que es poden establir entre una mare i una filla.

L’ambient no és propici, no sap crear vincles i ara la seva filla... Què més pot passar?

Gràcies a la gran tasca de traducció d’en Dídac Gurguí podem gaudir d’una obra amb un alt potencial didàctic que ens apropa la foscor de la historia i del propi ésser humà.

De la mà de l’Editorial Les Hores podem gaudir d’un relat breu i històric que ens encisarà alhora que ens desvetllarà els nostres sentiments.

La voleu conèixer? Jo de vosaltres no en perdria la oportunitat!