dilluns, 16 de desembre del 2013

L'arquitecte de somnis



Per Àngela Sánchez Vicente


L’arquitecte de somnis, una novel·la que ens explicarà la veritable història de la Pedrera, ens farà sentir orgullosos de la terra catalana que trepitgem i alhora ens donarà la possibilitat de conèixer de manera holística al geni per excel·lència del modernisme mundial.

Un landscape sobre la ciutat comtal narrat amb l’amor d’una autora catalana, Teresa Roig, la seva ploma ens ofereix una novel·la que amaga mil fotografies en blanc i negre, que poc a poc i en el decurs dels capítols agafen colors depenent dels sentiments dels propis protagonistes que varen tenir a veure en el procés de construcció de la casa Milà.

Un viatge als enigmes de la ciutat, del temps passat, personatges reals que interactuen amb d’altres ficcionats creant l’atmosfera atractiva i fidedigna de l’època que se’ns retrata. 

Gràcies al profund treball de documentació sobre l’arquitecte, la persona i el somiador alhora que els costums, les relacions humanes i la burgesia catalana és una novel·la tant reveladora que esdevé una eina didàctica essencial per als estudiosos de l’arquitectura i l’art modernista.

Trets característics com la natura, els materials, les seves interpretacions en el procés creatiu i les crítiques que va rebre estan plasmats de manera sublim al relat.

Columna aposta per una història amb un fil conductor màgic, tan versàtil i sinuós com les línies del propi Gaudí. Quantes vegades hi haurem passat per davant sense preguntar-nos les motivacions de la seva ideació, construcció, qui hi vivia, qui hi viu a l’actualitat... són tantes les preguntes que no acabaríem mai, però la força narrativa de l’autora ens les respon totes amb elegància, subtilesa, trames que giren i desemboquen sempre a la gran protagonista de l’aventura urbanística.

Després de la lectura d’aquesta obra el que us puc assegurar és que no veureu La Pedrera com abans, la Teresa Roig ens organitza una cita a cegues entre l’Antoni Gaudí, el nostre esperit lector i la nostra ànima catalana.

Aconsegueix de manera espectacular situar-se a la retina de l’arquitecte per narrar tota una historia que sempre estarà viva i latent al bell mig de la ciutat ampliada per Cerdà, m’emociona profundament amb l’amor i dedicació que treballava i les ganes que tenia de la protecció dels seus edificis al llarg dels anys i sobretot la seva integritat un cop ell ja no hi fos.

No us la perdeu i sortiu a l’encontre d’aquesta joia que esdevindrà amb el pas del temps una de les millors novel·les ambientades a Barcelona i, en especial, en la cruïlla que ocupa la casa Milà.

Una novel·la que us enamorarà, us traslladarà a sentiments patriòtics i intimistes, odi, amor i la força de la voluntat us animaran a somiar i a rellegir la historia aprofundint en un món tan complex com ric en matisos retratat en aquesta obra mestra.

Un llibre colpidor que accepta més d’una lectura per a tots els enamorats de Barcelona. Barcelona, t’estimo!