dimecres, 20 de maig del 2015

Excursions per la història de Collserola



Per Maria Valle Viña


Collserola forma part de la Serralada del Litoral i als seus peus s’estén Barcelona. Per a una gran majoria de barcelonins, Collserola és un marc que delimita la ciutat i a més no li diuen Collserola sinó Tibidabo, que és només el cim més alt de la serra... Els més audaços saben també que hi ha un passeig de les Aigües que la recorre de banda a banda, tot oferint un passeig bellíssim. 

Però en el llibre Excursions per la història de Collserola ens mostra que Collserola és molt més, que es tracta no només de la banda que mira a Barcelona sinó que el massís arriba fins a la depressió del Vallès, fins a Sant Cugat. 

Collserola ha estat canviant al llarg de la història; l’ocupació humana ha anat transformant el paper d’aquesta serra des de la prehistòria fins als nostres dies. En l’actualitat s’ha convertit en un autèntic pulmó verd de l’àrea metropolitana , un refugi on molts anem per desconnectar de la nostra quotidianitat i per gaudir d’una natura diversa i d’una història per descobrir. 

El llibre que ens presenta Cossetània Edicions ens presenta 24 itineraris amb els que gaudirem d’una gran riquesa històrica, paisatgística, botànica i biològica, tot sempre combinat, que ens mostra una Collserola de vegades insòlita, però també salvatge. 

Tots els itineraris veureu que estan fets per facilitar la marxa i s’aprofiten itineraris clàssics i ben marcats. També tenen en compte l’accés ja que a moltes hi podrem accedir i podrem tornar amb transport públic. A més a cada itinerari trobarem una descripció general, informacions com si és o no circular, com arribar a l’inici, la distància, el temps de marxa, l’ambient que hi podem trobar, un croquis de l’itinerari i una última descripció detallada. 

L’autor del llibre és Iñaki Núñez que va néixer a Sant Sebastià on va conèixer la muntanya des de molt jove. Més tard es va traslladar a Barcelona, on ha seguit practicant la muntanya en totes les seves facetes. Els seus camps d’actuació, a més de les muntanyes de Collserola han estat els Pirineus i els Alps. Ha escrit diversos articles de muntanya i ha guanyat l’XI premi Vèrtex amb el llibre “Esquí nòrdic a Catalunya”. 

Collserola com ens diu en Juanjo Cortés al pròleg ho té tot: història, tradicions, natura, bellesa... Excursions per la història de Collserola fa descobrir els secrets i les històries de vida i enriqueix en el coneixement històric, del que és el pulmó de l’àrea metropolitana.