divendres, 26 de febrer del 2016

Abans que el teu record torni cendra



Per Àngela Sánchez Vicente


Ai! Els amors que no poden ser! 

Si us agrada aquesta temàtica esteu d’enhorabona doncs a Abans que el teu record torni cendra en viureu un protagonista amb uns personatges corals que també seran presoners de passions prohibides.

El nostre nou amic es diu Damià, un jove que es veu obligat a anar a combatre a la Guerra de les Filipines abandonant tot el seu món, quan torni ja no serà el mateix i s’ordenarà capellà.

Aquest entorn que crea la autora és perfecte per tal de narrar-nos la Mallorca de la república i de la Guerra Civil amb tots els danys que van desembocar. El dol, la pèrdua, la por i el record tenyiran de gris un temps convulsiu en que el dubte i l’odi li varen guanyar la batalla a l’amor en molts del casos.

Personatges reals i d’altres creats especialment per la novel·la es donen les mans en aquesta novel·la creant una trama que enganxa i ens fa reflexionar sobre la historia i sobre la condició humana.

L’autora novell Maria Escalas ens dóna una lliçó magistral d’amor a les lletres amb una obra que no ens deixarà pas indiferents i ens mostrarà amb proximitat i amb una gran empatia com hi ha gent que ho arrisca tot i d’altres que prefereixen ofegar els seus sentiments per no patir.

Hi ha personatges que acompanyen en Damià que tenen pecats inconfessables, vides malmeses per les addicions, monges de moralitat dubtosa i un poble en general que es debat i es mou al ritme dels canvis polítics, bèl·lics i socials.

Ha estat realment una sorpresa molt grata tenir aquesta novel·la entre les mans i endinsar-se en el poble. 

Hi ha tantes descripcions i fragments de diàlegs en mallorquí que ens fan entrar al relat en un tres i no res. És extremadament fàcil convertir-te en un habitant més i còmplice d’aquests personatges tan particulars i torturats per la vida.

Gràcies a Amsterdam podem anar a una primera cita amb l’autora i estem segurs que l’obra que vindrà també serà un gran èxit. 

Quan un porta les lletres a la sang, es documenta sobre un període històric i crea uns personatges tan interesants el resultat es una trama que es desenvolupa al ritme que el lector necessita i s’emmotlla a la sensibilitat del qui ho llegeix.

M’agrada molt com posa llum i noms propis a persones i situacions que normalment queden opacats pel temor del context social. Ho fa amb grandesa i amb una professionalitat esfereïdora.

Us el recomano de tot cor.