dimecres, 22 d’octubre del 2014

Entrevista Katherine Pancol



La gran i aclamada Katherine Pancol torna a les llibreries amb una trilogia molt femenina i després dels seus èxits de critica i públic com “Els ulls grocs dels cocodrils”, “El vals lent de les tortugues” i “Els esquirols de Central Park estan tristos els dilluns” estem segurs que més d’un ja l’espera.


La trilogia es titula Elles i és femenina doncs ens narra el món des de la dóna i el punt de vista d’aquestes davant la quotidianitat mostrant que som un gènere fort, tenaç, valent i molt constant en el canvi que estem generant en un món governat per pantalons.
Des de La Petita Llibreria us convideu a que inicieu aquesta tardor amb aquesta trilogia que us ofereix Empúries en català i La Esfera en castellà i no us penedireu de conèixer unes ànimes inquietes, que passaran de ser invisibles insectes a brillants papallones!


No serà que tot el que fa el gènere masculí es en el fons per cridar l’atenció de les dones? 

En aquest aspecte els guanyem d’avant mà doncs les nostres respostes sempre són enigmes inesperats! A més els fem creure que la decisió o idea brillant ha sortit del seu crèdul cervellet!

El poder de les dones neix al seu cor, a la seva intuïció, al seu instint de protecció... El poder de les dones rau en la seva capacitat infinita d’entregar amor i vida.

Si us sembla deixem que l’autora es presenti en primera persona:

Quan va descobrir que el món de les lletres l’estava esperant? Vaig descobrir el món dels llibres quan tenia 5 anys i vaig obrir el meu primer llibre. Va ser una revelació. Des de llavors no he deixat de llegir, una bona formació per convertir-me en escriptora.

La va sorprendre l’èxit aclaparador de crítica i públic que va obtenir amb la trilogia anterior? Si, em va sorprendre, mai podem preveure un èxit sobre tot si és tan immens.

Per nosaltres el seu nom és un dels referents femenins de la literatura actual. A quines altres autores afegiria vostè a la llista? Moltíssimes gràcies. Escriptores vives Toni Morrison, Joyce Carol Oates... són dones escriptores que em resulten inspiradores.

Des dels seus inicis sempre s’ha mostrat inquieta amb personatges femenins. Com ha estat el gir de a la seva narrativa centrant-la del tot a la dona? Ha estat un procés o s’hi va llençar de cap? Fou un procés natural, crec que realment són les dones qui poden canviar el món, els homes avui en dia no tenen tanta imaginació, les autentiques heroïnes d’avui son les dones.



Creu que és a partir de la duresa i de les adversitats de la vida que ens adonem d’allò positiu que tenim en el nostre dia a dia? La dóna és més susceptible al patiment? Absolutament. El patiment ens fa veure la felicitat del dia a dia. Crec que les dones quan s’enfronten a l’adversitat són més pràctiques, busquen una solució, mentre que els homes es queden sense alè, culpen els demés, es posen a dissertar sobre aquella adversitat, es queden sense recursos... això és el que intento mostrar en els meus llibres, que la força la tenen les dones.

Vostè ens presenta a unes dones molt diverses però quines virtuts creu que les agrupen? La seva fortalesa, la seva valentia... no totes... estan l’Iris o Violette...

La dona és la veritable heroïna quotidiana? Absolutament, per exemple acabem de saber que el premi Nobel de la Pau ha sigut per Malala, la jove paquistanesa, és una bona mestra en aquest aspecte.


S’ha enamorat en especial d’alguna de les dones de la seva obra? Les estimo a totes, en els meus llibres apareixen tot tipus de dona i a totes elles les estimo.

A quines dones de la contemporaneïtat  li agradaria que arribés un exemplar d’aquesta obra? M’agradaria que arribes a les dones normals, les dones importants són normalment impotents, ja que han perdut la perspectiva...

Per finalitzar, ens agradaria que ens respongués el que ja ha esdevingut la pregunta de la casa. Quina és la pregunta que mai li han fet i creu important? Ens la respon?

En general els periodistes no pregunten sobre com la literatura ha canviat la vida de la gent o pot canviar el dia a dia d’algú. Jo rebo molts mails en els que els lectors em diuen que els meus llibres els han canviat la vida i a mi la literatura me la va canviar, és quelcom sobre el que mai pregunten.

Moltíssimes gràcies pel seu temps i li desitgem de tot cor que aquesta trilogia li reporti una gran satisfacció i un gran èxit.