dimarts, 11 de febrer del 2014

Tigres en un cel vermell



Per Àngela Sánchez Vicente


L’Editorial Empúries ens sorprèn molt gratament amb una novel·la fresca, dinàmica, guspirejant i amb una flama que no s’apaga fins que finalitza la història. Una autora novell que ens demostra la seva extremada grandesa narrativa, el seu poder captivador i la seva elegància.

Tigres en un cel vermell és la primera obra de Liza Klaussmann, descendent de Herman Melville, i que ens demostra que l’amor per les lletres i el poder de la paraula són hereditaris.

Ambientada en una mansió familiar anomenada Tiger House on la bellesa és tangible per allà on miris i amb uns personatges que recreen a la perfecció el sentir, pensar i parlar dels anys daurats de Hollywood formen el còctel ideal per gaudir d’una bona història.

La Nick i la Helena són cosines del tot diferent, tot i haver conviscut als estius a la mansió on els banquets, la ginebra, els negocis i els diners fluïen com l’aire.

La Helena marxa a Hollywood un cop acabada la Segona Guerra Mundial per tal de casar-se i establir-se amb en Avery, un noi guapo, de família bé, carismàtic, sempre ben vestit i amb un gran poder de seducció.

La Nick és més introvertida i no admira la vida “de plàstic” que viu la seva cosina. Ella només espera que en Huges, el seu marit torni de la guerra i poder planificar la vida familiar de manera tranquil·la i un xic rutinària.

Els problemes a Tiger House començaran a créixer com roses de març en el moment en que la una envejarà a l’altra i a la inversa.

En Huges torna de la guerra molt canviat, gairebé podem dir que no és ell i la Helena el sent cada cop més allunyat i aïllat. La seva unió que semblava indestructible sembla penjar d’un fil ben prim.

La vida a Hollywood amb el matrimoni model i estereotipat de la Nick i l’Avery tampoc sembla el que era, els diners han passat a ser els protagonistes de les seves vides i ja ni es fixen en que fa l’altre.

Poc a poc envejaran a l’altre sense adonar-se que les dues tenen unes vides ruïnoses i molt allunyades a tots aquells contes que somiaven de petites… els seus prínceps blaus s’estan descolorint i descobreixen el veritable valor dels diners i la infelicitat.

Fins on arribaran les envejes i les mentides? Quan acabaran?

Poc a poc, les mentides per voler aparentar la sort que no han tingut les farà allunyar-se entre elles fins que d’una manera o una d’altre tot es descobreix amb la única solució de tornar a ser elles en essència, tornar a ser les cosines ben avingudes i replantejar-se el seu present i el seu futur.

Serà la seva riquesa el que les fa infelices? Tornaran a ser aquelles dones somiadores que eren? Podran esmenar els errors de les seves vides? Trobaran la felicitat?

Narrat de manera superficial alhora que profund, esdevé una novel·la de capçalera i una aposta segura pel públic femení que vulgui gaudir d’una bona història, d’un bon ambient i un context genial. No el deixeu escapar.

Pels que l’hagueu llegit, tard o d’hora ens trobarem a Tiger House!