divendres, 20 d’abril del 2018

Per Sant Jordi innocència i una rosa multicolor


Els colors de l’arc de Sant Martí  és un fenomen òptic que consisteix a fer visibles, al cel, tots els colors de l'espectre de la llum. Sovint s'ha interpretat com un pont entre el cel i la Terra, així apareix en diverses mitologies (la deessa grega Iris, la serp irisada australiana, l'Indra hindú...).



Res millor per representar allò que no es veu a primer cop d’ull i que la innocència dels infants que ho atrapa al vol.

L’Editorial Impedimenta ens presenta tant en català com en castellà un conte elegant, dolç, tendre, senzill, per a cors inquiets, positiu i amb un toc de rosa.

Amb una enquadernació de luxe, tapa dura i llom de color rosa pujat a conjunt del vestit de la nostra protagonista ens presenta Rosa a puntets, una historia que us arribarà al cor.
Les il·lustracions d’ Geneviève Godbout són molt delicades, semblen ballar sobre les panes en blanc, amb tons suaus acompanyen el text amb molt de gust i detall. La majoria son a plana complerta i a doble plana i amb elles els petits lectors poden crear la seva pròpia historia que no serà gaire diferent de la original i que de ben segur els recordarà en certs aspectes a ells mateixos o als grans de la casa.
El text d’ Amèlie Callot fa servir un llenguatge planer, descriptiu i apte per a primers lectors, encara que confio en la màgia del propi conte per apropar el moment d’anar a dormir, d’aprofitar aquell breu moment de qualitat entre els pares i els menuts i convidar-los a tenir somnis a puntets.
Un conte que serà la vostra Rosa de França dins el vostre joier de llibreria.

Maria Carme Roca encisa als més menuts de la casa amb un conte que no podeu deixar de llegir i gaudireu de les il·lustracions de Maxi Luchini.
De la mà de Publicacions de l’Abadia de Montserrat descobrirem Nora la petita campanera.

La Nora és una nena molt alegre i entremaliada que viu a prop de la catedral de Barcelona. El que més li agrada del món és tocar les campanes. I és que de gran vol ser campanera! Tothom li diu Nora, però el seu nom és Honorata, com la campana de la catedral que va ser destruïda. L'àvia sempre li diu que aviat en tindran una altra, de campana Honorata. No us podeu imaginar què va fer la Nora per poder tornar a tenir la campana al campanar... Una divertida aventura per als nens i nenes a partir de 8 anys!

Estrella Polar conjuntament amb Disney ens presenten un volum individual de contes, encara que per a nosaltres és el complement perfecte per l’edició que varen presentar anteriorment titulat “365 contes de bona nit” i que ens va encantar.

Avui ens presenten 365 contes. Una història per a cada dia, un recull organitzat en forma de calendari on cada dia del any té el seu conte, és interesant la seva organització ja que fa coincidir contes amb dates senyalades com Nadal, Cap d’any, el primer dia d’escola o la nit de Halloween.

El contes ens presenten personatges clàssics com en Mikey, Dumbo, Peter Pan o de més actuals com els protagonistes de Cars, Toy Story.

Un recull ideal per llegir abans d’anar a dormir, si són menuts poden mirar la il·lustració que acompanya cada conte mentre un adult o germà gran li llegeix, si ja són primers lectors poden llegir-lo amb facilitat ja que el lèxic és planer, no hi ha un vocabulari enrevessat, la lletra és molt clara i la seva llargada no supera la plana, com a docent crec que és molt divertit ja que poden intercanviar rols, els menuts llegeixen el conte als pares o fins i tot compartir la lectura ja que hi ha diàlegs i són una bona aposta per compartir una estona de lleure tranquil abans d’anar a dormir.

Lectio Ediciones nos presenta un relato divertido, ameno, didáctico y bilingüe.  Palabras apestosas (Smelly words) es una gran apuesta firmada por Marta Montañà e ilustrado por Maria Monsonet.
Superjulieta está aprendiendo a leer y está muy emocionada. Ahora puede leer todas las palabras que ve. Le encanta leer los carteles en la calle, la carta en el restaurante, las etiquetas de los paquetes en el supermercado, pero en cuanto empieza a leer sus primeras palabras se da cuenta de que tiene un superpoder.
Superjulieta is learning how to read and she is very excited. Now she can read every word that she sees. She likes to read the signs in the street, the menu at the restaurant, and the labels on every package at the supermarket. But, as soon as she starts to read her first words, she realizes that she has a superpower.

Editorial Comanegra ens presenta un llibre fantàstic ple de fantasia i d’un imaginari creat a la nostra terra. El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya recull allò que temps ençà era benaurat i temut a parts iguals pels nostres avantpassats.

Quan s’imposava la tradició oral i no es vivia en una ciència cega, aquells que vivien als pobles, treballaven als boscos o senzillament feia camí entre un poble i un d’altre, els contes i les rondalles els impregnaven i acompanyaven.
Qui ha dit que la màgia i els essers fantàstics només són patrimoni d’uns pocs, diuen que tots els contes parteixen d’una realitat que amb el temps ha evolucionat i canviat, però no seria fabulós poder creure que més enllà de tot plegat hi hagués un món diferent on la terra, l’aire, el foc i l’aigua regien la vida dels que hi conviuen?
En aquesta edició acurada, trobareu els textos de Joan de Déu Prats qui amb gran majestuositat ens presenta uns essers que dins la literatura reapareixen de la mà dels Germans Grimm o de Carroll, a les Sagrades Escriptures, a la mitologia Grega i a infinitat de contes tradicionals d’arreu destacant on els podríem trobar a casa nostra.
Cada una d’aquestes acurades descripcions ve acompanyada de delicades i acurades il·lustracions de Maria Padilla qui remarca el petit detall i juga amb els colors terrossos i freds amb excepcions com el Marraco o el Rei Carnestoltes, la majoria d’elles a plana completa encara que alguna de les descripcions accepta algun detall més petit i complementari.

Cossetània Edicions ens presenta Mai no oblidaré el teu nom d’ Ignasi Llorente i il·lustracions de Maria Palet.

La Fu-Hao i el seu avi tenen una relació molt especial. Viuen a prop del riu Yang-Tsé, a la Xina, en plena revolució neolítica. Es passen el dia pescant, recollint fruits, emmagatzemant arròs, molent el gra i fent farina. A les nits, al voltant del foc, l’avi de la Fu-Hao treu la seva flauta i toca unes boniques melodies mentre explica unes històries que agraden molt a petits i grans.
Un dia, però, començarà a perdre la memòria. La Fu-Hao mirarà de posar-hi remei amb una idea molt original i revolucionària que canviarà la història per sempre més.

Per acabar però no per això menys important, us recomanem La llegenda de Sant Jordi de Màrius Serra i il·lustracions de Cristina Losantos publicada per Estrella Polar.

La tradicional llegenda de Sant Jordi, ara explicada d’una manera molt especial: amb rimes que acompanyen unes il·lustracions grans, amb colors vius que criden l’atenció i que li donen una nova volta a la llegenda que tots coneixem i que mai és igual.

Com que som generosos i volem que el regaleu us donarem el primer vers:
“A la vila de Montblanc
la gent vivia espantada
per un llangardaix gegant
que era un drac i mossegava”

L’amor i la lectura


Un llibre imprescindible per aquest Sant Jordi és L’amor i la lectura que ens presenta Comanegra. És lleuger, així que el podreu portar a la butxaca mentre passegeu Rambla amunt i avall, és senzill per a tot cor a la recerca d’esperança, és planer per a tota ment desperta i és bonic per fer aquell regal que és gaudirà durant molt de temps.

Una portada plena d’una pluja de roses vermelles, les més clàssiques i passionals amb un Sant Jordi lluitant contra el drac emmarquen el nom d’una autora que s’ha consolidat com una de les grans veus actuals de la nostra llengua, Sílvia Tarragó.

El nostre protagonista és diu Jordi, no podia ser pas d’una altre manera, aquest jove de quaranta anys ha tornat a casa dels seus pares després de separar-se. Està confós i perdut encara que ja s’ho veia a venir degut a la relació freda i distant i al fet que l’únic que els mantenia junts eren les seves dues filles.

La mare d’en Jordi decideix regalar-li pel seu sant un llibre que l’ajudi, que el motivi, que el faci sentir més enllà de la seva pròpia pell, així que s’acosta a la llibreria del barri i li demana a l’Anna, la llibretera una missió impossible i alhora tot un repte per un amant dels llibres, li ha de trobar un llibre per algú a qui no li agrada llegir.

Per a mi, que l’Anna té força en comú amb la nostra autora, ja que va ser llibretera durant catorze anys i és potser per això que és tan senzill sentir-la propera.

Aquesta novel·la és desgrana en tres parts. La primera se’ns presenta sota el títol “El drac” i a part del ja mencionat descobrireu com en Jordi i l’Anna es coneixen i com aquest acaba prometent llegir “El petit princep”.

La segona part se’ns presenta sota el títol de El cavaller, i en aquesta part descobrirem noves lectures per en Jordi com “El cavaller de l’armadura rovellada”, “Joan Salvador Gavina” i “L’Alquimista”.

La darrera part s’amaga rere “La rosa” on en Jordi haurà de triar la seva pròpia lectura que descobrireu quan la llegiu.

Aquesta novel·la tot seguint la vida d’en Jordi i la seva relació amb l’Anna ens descobreix grans títols que aporten reflexions profundes, moments d’intimitats i evasió tant per en Jordi com per a nosaltres.

M’encantaria conèixer l’Anna i que em recomanes un nou llibre, segur que “L’amor i la lectura” seria una gran aposta.

Aquesta novel·la compleix els requisits de que en el pot petit hi ha la bona confitura, la seva prosa és suau, és llegeix en un moment però deixa un regust i com una picor als dits a la recerca d’alguns dels llibres que ens recomana i que els protagonistes comenten efusivament.

Senzillament una novel·la que convida a estimar la lectura, a llegir entre línies i que transforma l’Anna en el cavaller i en Jordi en l’ànima captiva del drac de la no lectura.