dissabte, 21 de setembre del 2013

76è aniversari El Hobbit




Avui celebrem el 76è aniversari de la publicació d’una de les novel·les més màgiques i fantàstiques que ens han arribat a les mans. L’origen d’una història èpica plena d’aventures, metàfores i lliçons de vida. 

El Hobbit lluny d’anar, per la seva edat, a una residència es manté ferm i arrelat ja no tan sols a la literatura, sinó que ha entrat per la porta gran del cinema.

John Ronald Reuel Tolkien, filòleg i novel·lista anglès, va néixer a Bloemfontein (Sud-àfrica) el 3 de Gener del 1892. Morí a Bournemouth (Anglaterra), el 2 de Setembre del 1973. Tolkien formà part d'un grup de discussió literària, els Inklings, on es relacionà amb altres escriptors com ara C.S. Lewis.

A la seva mort el 1973, fou enterrat a Oxford, al costat de la seva dona. Sobre la tomba es llegeix una inscripció amb els noms Beren i Luthien, els protagonistes d'una de les històries romàntiques més remarcables escrites per Tolkien en el marc de la Terra Mitjana, la seva creació literària més emblemàtica. JRR Tolkien és considerat pels experts com el "pare" de la literatura moderna de fantasia. El 2008, el diari The Times el va classificar sisè en una llista de “Els 50 escriptors britànics més importants des de 1945”.

L’obra que homenatgem, El hobbit (títol original en anglès: The Hobbit, or There and Back Again), és una novel·la fantàstica escrita per parts des de finals dels anys 1920 fins a principis dels anys 1930 i, en un principi, només tenia l'objectiu de divertir als fills petits de Tolkien. Tanmateix, el manuscrit de l'obra encara sense acabar va ser prestat per l'escriptor a diverses persones i finalment va acabar en mans de l'editorial George Allen & Unwin, així fou com  el 21 de setembre de 1937 va ser publicat al Regne Unit. 

És la primera obra que explora l'univers mitològic creat per Tolkien i que més tard s'encarregarien de definir “El Senyor dels Anells” i “El Silmarillion”. Dins d'aquesta ficció, El hobbit es situa l'any 2941 de la Tercera Edat del Sol, i ens explica la història del hobbit Bilbo Bolsón, que juntament amb el mag Gandalf i un grup de nans, viu una aventura a la recerca del tresor custodiat pel drac Smaug a la Muntanya Solitària.

A causa del èxit que va tenir i als bons crítiques que va rebre, els editors van demanar a Tolkien una continuació. Batejada com El Senyor dels Anells, el seu canvi a un to allunyat de l'infantil va provocar que “El hobbit” hagués de ser modificat lleugerament perquè les dues històries encaixessin.

Un paràgraf marca l’inici del gran viatge: In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.”

La història comença un dia quan en Bilbo Bolsón, habitant de la comarca, rep la inesperada visita del mag Gandalf i d'una companyia de tretze nans, liderada per Thorin, i acompanyats per Balin, Glóin, Bifur, Bofur , Bombur, Dwalin, Ori, Dori, Nori, Óin, Kili i Fíli. Els nans necessitaven un membre més en el grup, un saquejador expert, per poder dur a terme el seu pla: aconseguir Erebor, derrotar el drac Smaug i recuperar el regne i el seu tresor. Gandalf els havia recomanat per a aquesta missió a Bilbo i d'aquesta forma el valent hobbit es veu embolicat en l'aventura de la seva vida.

En Bilbo Bolsón és un hobbit nascut l'any 2890 de la Tercera Edat del Sol. Els hobbits són baixets, tenen molt de pèl als peus, les orelles una mica punxegudes i són una mica rodonets. Un vici d’en Bilbo és fumar en pipa.

En Gandalf, és un mag que va ser enviat a la Terra Mitjana a la Tercera Edat del Sol per formar part de l'Ordre dels Istari, l'objectiu dels quals era combatre a Sauron i protegir  als habitants de la Terra Mitjana. 
La figura d’en Gandalf esta influïda en el Deu nòrdic Odi, en la seva encarnació com Vegtamr, un ancià de llarga barba blanca, amb un barret d'ala ampla blau i un bastó per caminar, vesteix una túnica gris i una bufanda platejada. Posseïdor d’un dels tres anells èlfics entregats als mags, en Narya.

En Thorin  és un nan, fill de Thráin II i germà gran de Frerin i Dis, va néixer l'any 2746 de la Tercera Edat del Sol i va lluitar al costat del seu poble a la batalla de Azanulbizar, on es va guanyar el sobrenom d’ “Escut de roure” per haver combatut i haver-se defensat amb la branca d'un roure. Després de la derrota, va acompanyar al seu pare fins les Muntanyes Blaves i, quan aquest va morir en les masmorres de Dol Guldur, es va convertir en el nou rei.
Com tot nan, és baix, robust, corpulent i fort, amb una barba abundant, les dones també en tenen. És indomable, persistent i tossut, treballador, amb molta voluntat i peca d’orgullós.

L’ Smaug és el drac més gran de la tercera Edat del Sol, de color vermellós i daurat, amb ales i força intel·ligent, que vivia a les Muntanyes Grises. En sentir notícies sobre les riqueses de Erebor es va encaminar cap al regne, va destruir Esgaroth i va expulsar als nans. Amb les gemmes del tresor es va construir una cuirassa pel pit i el ventre del seu cos, el seu únic punt dèbil.

PER QUÈ HAURIEU DE LLEGIR “EL HOBBIT”?

Una de les millors novel·les de fantasia escrites per la ma d’un geni, en J.R.R Tolkien, s’ha de considerar “El hobbit” com el pròleg a la major aventura èpica de tots els temps. Trobareu mags, nans, hobbits, elfs, dracs i tot un món ple de colors i foscor, un món on la lluita entre la vida i la mort porta a molts pobles gairebé a l’extinció. 

L’estil de la novel·la és molt ric, tot i que hi han molts personatges els lectors no es perdran gracies a les descripcions acurades tant dels personatges com de l’ambient, i els diàlegs afegeixen un punt d’ironia i dinamisme. 

Em costa molt ser objectiva i trobar les paraules més adequades per atreure-us cap a la Terra Mitjana, espero que us serveixi la meva paraula quan us dic que us encantarà, no el podreu deixar, enganxa i transforma a cada lector en un nou veí de la Terra Mitjana, us sentireu identificats amb els personatges, amb la seva humanitat, el seu bon cor i els seus somnis, de la mateixa manera que agafareu poca estima, ho he dit molt finament, a aquells amb el cor fosc, amb ànsies de poder i amb mala sang.

És molt més senzill anar al cinema i veure la pel·lícula, però esteu segurs que la vostra imaginació no és millor?, un cop li heu posat cara als personatges ja no hi ha remei. Però part de la màgia de la lectura és poder crear el món des de zero.